Почетна / САОПШТЕЊА / 2010 / Литургија у Дубоком Потоку 19-11-2010

Литургија у Дубоком Потоку 19-11-2010

Print Friendly, PDF & Email

dub_potЊегово Преосвештенство Епископ рашко-призренски г. Артемије стигао је синоћ, после вишемесечног изнанства, на територију своје Епархије, у манастир Дубоки Поток на северу Косова.

Јутрос је служена света Архијерејска Литургија, уз саслужење већег броја клирика. На Литургији коју је служило 20-ак свештеника присуствовало је неколико стотина верника, и монаштво које је неколико месеци провело ван својих манастира.

Монаси који су неканонским одлукама Администратора били кажњени, претходно су разрешени незаконитих казни одлуком Епископа рашко-призренског. Деловањем Епископа рашко-призренског г. Артемија свака евентуална друга власт која би покушала да се успостави у Епархији рашко-призренској неминовно постаје неканонска и анти-црквена. То особито важи за особу именовану за тзв. Епископа рашко-призренског чија појава и деловање у Епархији недвосмислено ствара раскол.

И овом приликом изражавамо жаљење због наношења дубоке ране на телу Српске Цркве, настале планским деловањем неколицине Епископа СПЦ, који су довели до именовања другог Епископа у Епархији рашко-призренској поред живог канонског Епископа, и на тај начин најгрубље насрнули на вековно Предање Цркве, урушавајући канонски црквени поредак и директно стварајући раскол.

Црква међутим наставља да живи својим животом, не прихватајући тиранију Синодалаца, али и не одговарајући на примењивану силу силом, него борећи се молитвом, постом, подвигом, благодатним средствима од Светих Отаца нам преданима.

Неопходно је да се новонастала рана што пре залечи и да се болесно место третира адекватним терапијским методама, те да виновници раскола и овде на земљи одговарају за тежак грех који су починили – цепање Цркве Христове (док је сигурно да ће свој одговор морати дати на Вечном Суду).

Могло би се већ рећи да је Црква у Епархији рашко-призренској у гоњењу. Већ се преносе и претње од особе тзв. Епископа рашко-призренског, да се према монасима мора применити сила. Неће бити никакво чудо уколико сила буде примењена и овај пут према Цркви, што се дешавало већ много пута у историји, а нарочито су упечатљива гоњења која је претрпео свети Јован Златоусти, као и верници и клирици који су били у заједници са њим, када су подвргавани најразноврснијим мукама, па и убиствима. Познато је да је већ и полиција покренута у ”акцији” везаној за Епархију рашко-призренску.

Остаје молитва Богу да се мир и канонски поредак што пре врате у Цркву, а деловање твораца раскола и изазивача саблазни да буде окончано.