Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Катакомбе / Недеља пета по Духовдану у Барајеву

Недеља пета по Духовдану у Барајеву

Print Friendly, PDF & Email

„Гадаринци су видели дивно чудо Господње, тј. изгнање легиона бесова, па су ипак изашли и молили Господа да би отишао из њиховог краја (Мт. 8,28-34). Није да су се они непријатељски односили према Њему. Код њих, једноставно, није било вере. Њих је обузело неко неодређено страховање због чега су желели само једно: „Иди куда хоћеш, само нас не дирај“.

То је права слика људи који мирно живе са својим имањем. Окружили су се они не тако рђавим стањем ствари: навикли су се на њега и не помишљају, нити имају потребе, да било шта измене или укину. Они се боје да направе било какав нови корак. Они, ипак, некако осећају да ће страх Божији и савест да их натерају да се одрекну старог и да прихвате ново уколико дође наредба свише. Стога они на сваки начин избегавају случајеве који их могу довести до таквих убеђења, како би, прикривајући се незнањем, могли спокојно да живе по старим навикама.

Такви су они који се боје да читају Јеванђеље и отачке књиге, и да разговарају о духовним стварима. Они не желе да узнемире своју савест да их не би, пробудивши се, терала да једно одбаце а друго прихвате.“ Свети Теофан Затворник.

У пету недељу по Духовдану, Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски у Егзилу Г.Г Артемије, присуствовао је Светој Литургији у Барајеву, у манастиру посвећеном Светом Јустину Ћелијском, на којој су служили свештеномонаси, свештеници, свештенођакони Епархије.

Епископ Артемије се у својој беседи осврнуо и на Скуп богоносних Отаца, шестог Васељенског Сабора:

„Данашњи свети празник, данашња света недеља још прославља браћо и сестре један велики скуп људи, богоносних људи, скуп богоносних отаца шест Васељенских сабора. То су они оци који су веру наслеђену од апостола утврдили, објаснили, проповедали и животима својим посведочили. И каже у посланици светог апостола Павла: „Сећајте се учитеља ваших који вам проповедаше реч Божју и угледајте се на живот њихов и на веру њихову.“ Зато Црква прославља ове свете Оце светих Васељенских сабора јер то су наши учитељи речи Божје које нам они проповедаху а ми смо дужни не само да слушамо њихове речи него и да гледамо на њихов живот и на њихову веру. То је апостол заповедио Цркви Божјој овде на земљи а то значи хришћанима, људима који у Христа верују.“

Након Свете Литургија уприличена је трпеза љубави.

Инфо служба

 Прочитајте транскрипт беседе изговорене на Литургији.