Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Љуљаци / Недеља 7. по Духовдану у Љуљацима

Недеља 7. по Духовдану у Љуљацима

Print Friendly, PDF & Email

Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски у егзилу Г.Г. Артемије служио је у Недељу 7. по Духовдану, 10/23. јула, Свету Архијерејску Литургију у манастиру Светог Јована Крститеља у Љуљацима уз саслужење: архимандрита Варнаве (Димитријевића), протосинђела Варсануфија (Стошића), јеромонаха Мартинијана (Ђурђевића), јереја Игора (Данчетовића), и јерођакона Паладија (Матића). Литургији је присуствовало око стотину светосаваца.

У току Свете Литургије Владика Артемије је рукоположио ђакона Игора Данчетовића, клирика из катакомбе Светог Саве у Жеровници на Косову и Метохији, у чин презвитера.

Након Свете Литургије Владика Артемије се надахнутом архипастирском беседом обратио својој пастви:

“Колика је вера наша, од тога зависи колика ће бити благодат Божија на нама, јер вера је тај орган који прима благодат Божију, који је држи и чува у себи, и према моћи вере наше Бог даје и Своју благодат. Неко може да прими више, неко мање, у некога је вера јака као у жене Хананејке, у некога је слабачка вера као у капетана, онога што је довео сина да Господ га исцели, па је рекао: “Верујем Господе, помози моме неверју.“ Није имао јаку веру. Бог га је ипак послушао и помогао му.

Тако и данас ми, браћо и сестре, који се трудимо да живимо по Јеванђељу Христовоме треба пре свега и изнад свега да сачувамо Веру своју Православну, ону коју су апостоли примили од Господа Христа, коју су они проповедали и ширили, предали је својим наследницима а преко њих, ево дошла је и до нас у 21. веку. Ту Веру треба да чувамо и сачувамо онакву чисту, неупрљану, неизмењену, неокрњену као што смо је примили од наших славних и светих предака. Пре свега од нашега светога Саве, од светог владике Николаја, преподобног оца Јустина и осталих светитеља из рода нашега. Јер, само ако по тој Вери будемо живели, онда ће та Вера и код нас бити чудотворна, и на сваку нашу молитву са вером изречену, Господ ће похитати да нам помогне, и света Богородица којој се молимо увек после Господа Христа.“

Уследила је трпеза љубави за све присутне.

Инфо служба

 

Прочитајте транскрипт беседе изговорене на Литургији.