Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Катакомбе / Свети Илија у Бадовинцима

Свети Илија у Бадовинцима

„Боговидац, чудотворац, ревнитељ вере Божије, св. Илија би родом од племена Аронова из града Тесвита, због чега је прозват Тесвићанин. Кад се Илија роди, отац његов Савах виде ангеле Божије око детета, како огњем дете повијају и пламен му дају да једе. То би предзнамење Илијиног пламеног карактера и његове богодане силе огњене.

Сву младост своју провео је у богомислију и молитви, повлачећи се често у пустињу, да у тишини размишља и моли се. У то време царство јеврејско беше раздељено на два неједнака дела: царство Јудино обухватајући само два племена, Јудино и Венијаминово, са престоницом у Јерусалиму, и царство Израиљево обухватајући осталих 10 племена са престоницом у Самарији.

Првим царством владаху потомци Соломонови, а другим потомци Јеровоама, слуге Соломонова. Највећи сукоб имаше пророк Илија са Израиљским царем Ахавом и његовом опаком женом Језавељом. Јер ови се клањаху идолима и одвраћаху народ да служи Богу јединоме и живоме. При том још Језавеља, као Сиријанка, наговори мужа те подиже храм Сиријскоме Богу Ваалу, и одреди многе свештенике на службу томе лажном богу. Великим чудесима Илија доказа силу и власт Божију: он затвори небо, те не би кише три године и шест месеци; спусти огањ с неба и запали жртву Богу своме, док жречеви Ваалови то не могоше учинити; сведе кишу с неба молитвом својом; чудесно умножи брашно и уље у кући удовице у Сарепти, и васкрсе јој умрлог сина; прорече Ахаву, да ће му пси крв лизати, и Језавељи, да ће је пси изjести, што се и догоди; и друга многа чудеса учини и догађаје прорече. На Хориву разговараше с Богом и чу глас Божији у тихом светлом поветарцу.

Пред смрт узе Јелисеја и одреди га за наследника у пророчком звању; својим огртачем пресече воду у Јордану: и најзад би узет на небо у огњеним колима са огњеним коњима. На Тавору јавио се заједно с Мојсејем Господу нашем Исусу Христу. Пред крај света опет ће се Илија јавити, да сузбије силу Антихристову.“

На празник Светог Пророка Илије, Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски у Егзилу Г.Г Артемије, служио је Свету Архијерејску Литургију у Бадовинцима, у Катакомби посвећеној Светом Краљу Милутину.

У својој празничној беседи Владика Артемије је истакао да и ми Срби треба да се угледамо на Светог Пророка Илију:

„Треба и ми данашња генерација браћо и сестре, данашњи Срби да се угледамо на пророка Илију, на његову огњену веру, на његову верност према Богу и да останемо верни и тврди у вери као што је он био. У вери коју су нам предали свети апостоли, коју су утврдили свети Оци, коју нам је предао наш Свети Сава да и ми останемо у тој вери непоколебљиви, ватрени у борби за праву веру и чисту веру и да живимо по тој вери.“

Трпезу љубави је спремио настојатељ Катакомбе јеромонах Симеон, са својом братијом у Христу.

Инфо служба

Прочитајте транскрипт беседе изговорене на Литургији.

Фотогалерија