Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Катакомбе / Храмовна слава и Сабор младости и родитељства у Мушветама

Храмовна слава и Сабор младости и родитељства у Мушветама

Print Friendly, PDF & Email

Икона Пресвете Богородице Тројеручице је најпоштованија Богородичина икона у српском народу. Икони Тројеручици посвећен је мушки манастир епархије у егзилу у Мушветама на Златибору. На дан храмовне славе, 12/25. јула, у овом манастиру се одржава Сабор младости и родитељства. Сабор организује Свесрпска народна организација „СРБИ НА ОКУП“. Овогодишњи Сабор младости и родитељства, четврти по реду, започео је Светом Архијерејском Литургијом којом је началствовао Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски у егзилу Г.Г. Артемије. Епископу Артемију су на Литургији саслуживали: Његово Преосвештенство хорепископ старорашки и лознички Г.Г. Николај, Његово Преосвештенство хорепископ новобрдски и панонски Г.Г. Максим и још 11 свештенослужитеља епархије. Овом свештеном саборовању присуствовало је око 300 верника из свих крајева наше земље, као и мањи број верника из Аустрије и Словачке. Неки од њих су се причестили Пресветим и Животворним Тајнама Христовим.

Након Литургије Владика Артемије је извршио чин резања славског колача и благосиљања жита које су у славу и част Пресвете Богородице принели братство манастира и овогодишњи домаћини славе: Синиша Аћимовић, Милан Дучић и Жарко Тешић из Ужица и Зорица Павловић из Чајетине. За следећу годину су се пријавили: Иван Дејовић из Ужица и Никола Стајовић из Подгорице.

Архипастирском беседом се присутном народу обратио владика Максим:

“Ми данашњи Срби охладивши у љубави према Богу, охладнели смо и у љубави према Мајци Божјој. И зато је потребно да са усрђем и поштовањем обнављамо и празнујемо све спомене часних икона Пресвете Богородице, а особито ове Свете Богородице Тројеручице која представља део наслеђа и завештања светог Саве. Благослов је светог Саве да са љубављу поштујемо спомен ове свете и чудесне иконе, да се молимо Пресветој Богородици пред Њеном светом иконом Тројеручицом да Својом трећом руком закрили род наш у свим временима, а посебно у овим тешким временима. Да Својом трећом руком све нас укрепи, а посебно родитеље и децу којима је такође овај данашњи празник и саборовање посвећено, да сви узрастамо и своје потомство васпитамо у вери светога Саве, да своје потомство васпитамо да узраста у љубави према Богу и према Мајци Божјој, да свакодневно сви као народ на устима имамо молитву Господу Исусу Христу и Његовој Мајци Божијој, како би измолили од Бога опроштај свих наших грехова, опроштај оног безбоштва које је трајало пола века у нашем народу, али и помоћ да се изборимо и са овим савременим екуменистичким безбоштвом и јересју, да одржимо Веру нашу Православну и да се ми одржимо у њој“, – нагласио је владика Максим.

Након Литургије и трпезе љубави одржана је Духовна академија. Уводну реч на академији дао је Владика Артемије. Уследили су химна светом Сави и пригодни рецитали малих светосаваца. Јереј Жељко Јовановић одржао је краће предавање на тему: „Данашња породица – све радости и туге“ а др Влајко Пановић, клинички психолог на ВМА у Београду, предавање на тему: „Родитељство данас“. На крају академије др Душан Марковић, члан Српског националног већа „СРБИ НА ОКУП“, поделио је награде мајкама које су родиле троје и више деце.

Мајке са троје деце добиле су на поклон плакету и књигу „Породица – домаћа Црква“ са посветом Владике Артемија. Мајке са четворо деце добиле су плакету, књигу и посребрени ОРДЕН ТРОЈЕРУЧИЦЕ. Мајке са петоро и више деце добиле су плакету, књигу и позлаћени ОРДЕН ТРОЈЕРУЧИЦЕ. Орденом  Тројеручице организатор сабора је симболично одао признање дивним и храбрим српским мајкама које рађају и гаје децу у наше претешко време, по угледу на мајку девет Југовића.

После доделе награда мајкама уследило је заједничко фотографисање чиме је и завршено овогодишње саборовање у Мушветама, саборовање које, поред молитве и благодарења Богу, има за циљ духовну и биолошку обнову српског народа кроз указивање младима на светост, лепоту и потребу брака и родитељства.

Инфо служба

Прочитајте транскрипт беседе изговорене на Литургији.

 

 

 

Списак мајки по броју деце:

МАЈКЕ СА ТРОЈЕ ДЕЦЕ:

  1.  Ивана Чукановић, Ужице,
  2.  Марија Узуновић, Београд,
  3.  Ана Арсић, Београд,
  4.  Сузана Мирковић, Рашка,
  5.  Сунчица Раденковић, Бабин кал,
  6.  Силвана Филиповић, Ужице,
  7.  Горица Драгић, Чачак,
  8.  Марина Петровић, Шабац,
  9.  Светлана Радојевић, Шабац,
  10.  Јасмина Радић, Готовуша, Штрпце
  11.  Дијана Арсић, Грачаница
  12.  Марина Шиљковић, Подгорица
  13.  Марија Гардашевић, Будва
  14.  Јелена Јовић, Нова Пазова
  15.  Тања Вујасиновић, Нова Пазова
  16.  Александра Мијатовић, Крушевац

МАЈКЕ СА ЧЕТВОРО ДЕЦЕ:

  1.  Марина Златојевић, Рашка
  2.  Марија Станић, Ужице
  3.  Анита Живковић, Мачвански Прњавор
  4.  Ана Стефановић, Београд
  5.  Александра Ивошевић, Нови Сад
  6.  Сања Јелић, Београд
  7.  Тања Антонијевић, Лозањ
  8.  Анка Павловић, Горњи Милановац
  9. Сузана Бајзикова, Словачка

МАЈКЕ СА ПЕТОРО И ВИШЕ ДЕЦЕ:

  1.  Мирјана Павловић, Латковић, 5 деце
  2.  Снежана Пајовић, Подгорица, 5 деце
  3.  Виолета Петровић, Младеновац, 5 деце
  4.  Јасмина Филић, Крагујевац, 9 деце