Почетна / АРХИВА / Катакомба на Брезовици свечано прославила храмовну славу

Катакомба на Брезовици свечано прославила храмовну славу

Print Friendly, PDF & Email

Најјужнија катакомба у Србији налази на Брезовици, на обронцима Шар-планине и посвећена је Светом архангелу Гаврилу. И ове године катакомба је своју храмовну славу, 13/26. јула, свечано прославила Светом Архијерејском Литургијом. Свету Архијерејску Литургију је служио Његово Преосвештенство хорепископ новобрдски и панонски Г.Г. Максим уз саслужење: протосинђела Кирила (Ђурковића), протосинђела Варсануфија (Стошића), протосинђела Ксенофонта (Томашевића), протосинђела Димитрија (Ђоковића), протосинђела Прохора (Ацковића), јеромонаха Јована (Узелца), јереја Јарослава (Кадила) и јерођакона Пајсија (Марковића). Ово свештеном сабрању је присуствовало око 120 светосаваца из разних крајева наше отаџбине. Неки од њих су се сјединили са Господом кроз Свето Причешће.

Након Литургије владика Максим је извршио чин резања славског колача и благосиљања жита које су част светог архангела Гаврила принели братство манастира и овогодишњи домаћини славе: Снежана Антонијевић из Београда и Вера Остојић из Чајетине. За идућу годину за домаћина славе пријавио се Велимир Пантић из Граца (Аустрија).

Потом се владика Максим надахнутом архипастирском беседом обратио окупљеном народу. У својој беседи владика је најпре говорио о чудесним јављањима светог архангела Гаврила људима а затим је упутио реч поуке:

“Због свих тих чудесних дела, у којима је један од главних учесника и делатника нашег спасења био свети архангел Гаврило, ми га славимо два пута годишње. Славимо га после Благовести, други дан после Благовести славимо Сабор овог архангела, али и на данашњи дан у спомен овог његовог чудесног јављања. То је спомен његове велике љубави према нама. А ми му, ми род хришћански, људски, узвраћамо овим празновањем. Узвраћамо ту његову архангелску љубав према роду људском и узвраћамо му том старању нашем спасењу тиме што са љубављу и усрђем и радошћу славимо овај његов свети спомен. А заиста је дивно славити и празновати овде у овој новосаграђеној капели, и катакомби која је њему посвећена. И ова катакомба представља сведочанство љубави Божије према нама, али и старање светог архангела Гаврила, јер је он сам својим светим молитвама укрепио ову братију нашу која се потуцала од немила до недрага, само са једном мишљу, само са једним циљем, да остану верни Богу, Богу анђела и људи, Богочовеку Христу, и светој Вери коју нам је Сам Богочовек Христос предао, Вери Православној. То усрђе, тај труд братије наградио је Господ Бог, наградио је свети архангел Гаврило, укрепио их је да у славу Божију, у част светог архистратига подигну ову дивну капелу, овај дивни конак у коме се данас заиста са искреном радошћу и захвалношћу Богу и Његовом архистратигу молимо, приносимо бескрвну Жртву, пречисто Тело и Крв Богочовека Христа.

Нека би Господ Бог молитвама светог архистратига Гаврила укрепио све нас, да попут овог архистратига и ми Богу са тако великим усрђем и љубављу служимо у све дане нашег живота, како би се прибројали анђелима на небесима и свима светима, како би и ми ушли из ове војујуће Цркве у ону торжествујућу у којој је Бог сјединио анђеле и људе. Нека би свети архистратиг пре свега укрепио братију која овде живи у анђелском чину, да подражавају њему равноангелним служењем и монашким живљењем, али и све нас који овде долазимо и на другим местима живимо и служимо Богу, да се заиста молитвама светог архистратига удостојимо Царства Небеског и живота вечног. Амин.

Нек је игуману и братији и свима вама срећна данашња слава и данашњи празник“.

Уследила је трпеза љубави за све присутне коју су припремили манастирско братство и овогодишњи домаћини славе..

Инфо служба

Прочитајте транскрипт беседе изговорене на Литургији.