Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Катакомбе / Недеља 8. по Духовдану у манастиру Преподобног Јустина Ћелијског

Недеља 8. по Духовдану у манастиру Преподобног Јустина Ћелијског

Print Friendly, PDF & Email

У Недељу осму по Духовдану, 17/30. јула, Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски у егзилу Г.Г. Артемије служио је Свету Архијерејску Литургију у манастиру Преподобног Јустина Ћелијског у Барајеву уз саслужење: Његовог Преосвештенства хорепископа хвостанског и барајевског Г.Г. Наума, архимандрита Варнаве (Димитријевића), протојереја Стефана (Икономовског), протојереја Жељка (Марића), протосинђела Варсануфија (Стошића), протосинђела Игњатија (Станића), јеромонаха Јакова (Купрешка), јерођакона Паладија (Матића) и ђакона Горана (Калушевића). Овом свештеном Литургијском сабрању присуствовало је око 250 верника. Многи од њих су се причестили Пресветим и Животворним Тајнама Христовим.

Присутном народу се веома надахнутом архипастирском беседом обратио Владика Артемије:

Како су величансвена дела Твоја, Господе. Све си премудро створио.“ Тако је узвикнуо цар и пророк Давид посматрајући звездано небо над собом и чудесну природу око себе. Ми људи живимо у видљивоме свету на који смо навикли и који сматрамо да се све одвија по неким законима природе. Никада се не запитамо или врло ретко – откуда то око нас, како се то догађа? Ми хоћемо само да видимо нешто необично, да прогласимо за чудо. Уствари, око нас су све чудо до чуда и чудо над чудима. Али ето, ми оно што се догађа свакодневно не доживљавамо и не сматрамо као чудо, а чуда јесу. Како то да земља која је мртва може да произведе нешто што читаве фабрике на свету не могу да ураде. Рецимо,узмите цвет љубичице, како је то пријатан мирис, како је лепо цвеће, али њу може само земља да произведе, никаква фабрика. И све остало, да не набрајамо.

То су та предивна чудеса, драга браћо и сестре, која се пред нама дешавају и која ми доживљавамо и користимо свакога дана. А највеће чудо јесте, уствари, вера, вера наша у Господа Христа коју је Он толико пута похвалио и рекао приликом вршења многих чудеса и исцељења разних болесника: “Вера твоја спасла те је. Иди с миром! Иди, како си веровао, онако нека ти буде.“

Након Свете Литургије Епископ Артемије је венчао Борислава Јовановића (један од ктитора катакомбе у Колумбусу (САД) и председник тамошње хришћанске заједнице „Свети Јустин Ћелијски“) и Тијану Васовић. Уследила је трпеза љубави за све присутне коју су приредили младенци. После пригодне здравице Владика Артемије је младенцима уручио икону „Свадба у кани“ у знак захвалности и сећања на овај, за њих радосни, дан.

Инфо служба

Прочитајте транскрипт беседе изговорене на Литургији.