Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Катакомбе / Прослава храмовне славе у манастиру Свете Великомученице Марине

Прослава храмовне славе у манастиру Свете Великомученице Марине

Print Friendly, PDF & Email

Бљеском Твога Крста и мој Крст украси, недај свећу душе мука да угаси. 
Име ми је Твоје драже од свег света – удостој ме, Спасе, Твог милог сусрета!

Молитва свете Марине пред мучеништво за Христа

Свету Великомученицу Марину, у народу познату као Огњена Марија, Света Црква прославља 17/30. јула. Манастир епархије у егзилу у Дудовици код Лазаревца је посвећен управо овој дивној угодници Божијој. Своју храмовну славу манастир је свечано прославио Светом Архијерејском Литургијом којом је началствовао Његово Преосвештенство хорепископ старорашки и лознички Г.Г. Николај. Владици Николају су на Литургији саслуживали: Протосинђел Иринеј (Ристић), јереј Жељко (Јовановић) и ђакон Игор (Матијевић). Светој Архијерејској Литургији присуствовало је око стотину и педест светосаваца. Неки од њих су се сјединили са Господом кроз Свето Причешће.

Након Литургије Владика Николај је извршио чин резања славског колача и благосиљања жита које су у славу и част Свете Великомученице Марине принели овогодишњи домаћини славе: Светолик Јовичић, Јасмина Јовановић, Олгица Недељковић и Снежана Кирилов из Аранђеловца. За следећу годину пријавили су се: Миланка Марковић из Лазаревца и Светлана Милутиновић из Београда.

У својој архипастирској беседи Владика Николај је најпре говорио о врлинском животу и мученичкој кончини свете Великомученице Марине, а затим поучио присутни народ:

„Многи се одричу вере праве, а ниједна кап крви готово није проливена, а погледајте ову угодницу Божију са својих 15 година, какво исповедање, каква вера, каква храброст, све то због чистоте срца њеног, све то због искрене њене вере у Господа Исуса Христа. Видите ли, браћо и сестре, да онај који искрено верује у Господа Исуса Христа, њему нико ништа не може. Не бојте се, браћо и сестре, не бојте се оних који гоне Веру Праву, веру истиниту, веру Христову. Увек су гонитељи постојали, увек су они гонили Цркву, увек је Црква побеђивала, увек су свети побеђивали, многи запечативши  живот свој и веру своју проливањем своје крви, тако почев од светих апостола, угодника Божијих мученика, светих отаца Цркве Божије, исповедника. Тако је било, тако је кроз историју Цркве, тако и сада има верних душа. Има оних који верују у Господа Исуса Христа и неће да га се одкрекну, иако су претње са свих страна и притисак. Срамно је време и тешко, али, драга браћо и сестре, сви ми и ви и дечица ваша треба да будемо со овој земљи мученичкој Србији којом ће се она осолити. Треба да сачувамо Праву Веру, живу веру у Господа Исуса Христа, као што је имала Света Великомученица Марина.“

Празнична радост настављена је трпезом љубави коју су припремили овогодишњи домаћини славе. Утоку трпезе љубави светосавци при овој катакомби извели су пригодан програм

Инфо служба