Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Катакомбе / Мала Госпојина у Прањанима

Мала Госпојина у Прањанима

Print Friendly, PDF & Email

„Дјева Марија роди се од старих родитеља својих, Јоакима и Ане. Отац јој беше из племена Давидова а матер од рода Аронова. И тако она беше по оцу од рода царска, а по мајци од рода архијерејска. Њени родитељи беху већ остарели, а немаху деце и зато беху постидни пред људима и скрушени пред Богом.

И у скрушености својој мољаху се Богу с плачем, да обрадује старост њихову даровањем једнога чеда, као што је некад обрадовао старца Аврама и старицу Сару даровавши им сина Исака и Бог свемогући и свевидећи обрадова их радошћу, која је превазилазила далеко сва њихова очекивања и све најлепше снове. Јер им дарова не само ћерку но и Богомајку; озари их не само радошћу временом него и вечном. Даде им Бог само једну ћерку, која им доцније роди само једног унука, али какву ћерку и каквог унука!

Благодатна Марија, благословена међу женама, храм Духа Светога, олтар Бога живога, трпеза Хлеба небеснога, кивот Светиње Божије, дрво најслађега Плода, слава рода људског, похвала рода женског, источник девства и чистоте – то беше Богом дарована ћерка Јоакима и Ане. Рођена у Назарету, а после три године одведена у храм Јерусалимски, одакле се вратила опет у Назарет, да ускоро чује благовест светог Архангела Гаврила о рођењу Сина Божијег, Спаситеља света, из Њенога пречистога и девичанскога тела.“

На празник рођења Пресвете Богородице-Малу Госпојину, Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски у Егзилу Г.Г Артемије, служио је Свету Архијерејску Литургију у Прањанима, уз саслуживање свештеномонаха и свештенођакона Епархије.

Овај велики празник је и храмовна слава ове Катакомбе.

Слави је присуствовало око стотинак верника, а домаћини овогодишње славе Срећко и Росанда Симић родитељи мати Марије настојатељице ове Катакомбе, потрудили су се да уприличе свечану и празничну трпезу љубави, заједно са мати Маријом.

Залог славског колача за следећу годину, преузела је сестра Драгица Маљм из Београда.

У својој празничној беседи, Владика је пожелео свима срећан и благословен празник:

„Нека је срећан и Богом благословен данашњи дан и данашњи празник браћо и сестре и нека је благословено ово свето место на коме смо се сабрали данас да молитвено прославимо празник рођења Пресвете Владичице наше Богородице. Данашњи празник не само да је велика радост него је и извор свих радости за род људски. Овај празник је мајка свих осталих празника. Јер без празника рођења Свете Богородице неби било ни једнога другога празника, неби било ни хришћанства, неби било ни Цркве, неби било ни нас данас овде сабраних.“

Инфо служба

 Прочитајте транскрипт беседе изговорене на Литургији.