Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Љуљаци / Зачеће Светог Јована Крститеља у Љуљацима

Зачеће Светог Јована Крститеља у Љуљацима

Print Friendly, PDF & Email

„Овога дана прославља се милост, чудо и мудрост Божија; милост према побожним и праведним родитељима св. Јована, старцу Захарији и старици Јелисавети, који су целог живота желели и од Бога просили једно дете; чудо зачећа Јованова у престарелој утроби Јелисаветиној; и мудрост у домостројитељству људскога спасења.

Јер са Јованом имађаше Бог нарочите велике намере, на име, да он буде пророк и Претеча Христу Господу, Спаситељу света. Преко Својих ангела Бог је објавио рођење Исака од бездетне Саре, и Самсона од бездетног Маноја и његове жене, и Јована Претече од бездетних Захарије и Јелисавете. Преко ангела Својих Бог је објављивао рођење оних, с којима је имао нарочите намере. Како су се могла родити деца од старих родитеља?

Ако је ко љубопитљив да то дозна, нека не пита о томе ни људе, јер људи то не знају, ни природне законе, јер то је изнад природних закона, него нека обрати поглед свој на силу Свемогућега Бога, који је из ништа створио сав свет, и који за стварање првога човека, Адама, није потребовао никакве родитеље ни старе ни младе. Место љубопитства одајмо хвалу Богу, који нам често јавља моћ и милост и мудрост Своју мимо природне законе, у које оковани ми би, без нарочитих чудеса Божијих, пали у очајање и Богозаборав.“

Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски у Егзилу Г.Г Артемије, служио је Свету Архијерејску Литургију у Љуљацима, на празник Зачећа Светог Јована Крститеља и Претече Господњег.

Овај велики празник је и храмовна слава манастира у Љуљацима.

И ове године празник је прослављен торжествено, уз присуство великог броја верника, уз свечану народну Литију и резање славског колача.

Домаћини овогодишње славе поред протосинђела Варсануфија и његове братије, били су брат Никола, сестре Драгана и Илинка из Панчева, и сестра Радмила из Крагујевца.

Залог славског колача за следећу годину преузела је протиница Весна Марић, супруга оца Жељка Марића.

У својој празничној беседи Епископ Артемије је нагласио:

„Зачеће светог Јована Претече јесте у ствари празник благовести пре оних познатих благовести. Јер данас на данашњи дан, на данашњи празник почео је да се реализује програм спасења рода људскога. Од данашњега дана анђели су се почели дружити са људима, јављати им се и објављивати тајне Божје и планове Божје. Тако на данашњи свети дан и празник јавио се анђео светом свештенику Захарији оцу светог Јована Претече и обавестио га да ће добити сина, необичнога сина који ће бити као глас вапијућег у пустињи и који ће ићи пред доласком Господа Христа да припреми пут његов.“

Након Свете Литургије приређена је свечана трпеза љубави.

Инфо служба

Прочитајте транскрипт беседе изговорене на Литургији.