Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Катакомбе / Свети апостол Тома прослављен у Врњачкој Бањи

Свети апостол Тома прослављен у Врњачкој Бањи

Print Friendly, PDF & Email

„Један је од дванаест великих апостола. Кроз његову сумњу у васкрсење Господа Христа, добила се нова потврда тог чудесног догађаја. Васкрсли Господ поново се јавио ученицима да би уверио Тому. Господ му рече: „Пружи руку твоју и метни у ребра моја, и не буди невјеран него вјеран“. Тома узвикну: „Господ мој и Бог Moј“ (Јов. 20). После силаска Духа светог, апостоли су коцком одлучивали куда ће ићи на проповед и свети Тома доби Индију.

Иако тужан што одлази тако далеко, охрабрен Господом, много је народа тамо обратио хришћанској вери, установио цркву и поставио свештенике и епископе. Између осталих, обратио је и две сестре, жене двојице кнежева Тертијану и Мигдонију. Обе сестре, после много невоља, ослобођене брака поживеле су богоугодно и у подвигу до смрти. Кнез Муздије, Тертијанин муж, коме је апостол крстио жену и сина Азана, осудио је светитеља на смрт. Тако је свети Тома окончао свој земни живот.

Пре смрти и он је, као и други апостоли, био чудесно пренет у Јерусалим на погреб Пресвете Богородице. Пошто је стигао касно замолио је да отворе гроб Пречисте, али њено тело не беше тамо. Господ је већ узео своју мајку у насеље небеско. Тако свети Тома својим неповерењем утврди веру у васкрсење Господа, а својом доцњом откри чудесно прослављање Матере Божије.“

Храмовна слава Катакомбе у Врњачкој Бањи свети Апостол Тома, торжествено је прослављен у Врњачкој Бањи.

Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски у Егзилу, служио је Свету Архијерејску Литургију, уз саслуживање свештеномонаха, свештеника и свештенођакона Епархије.

Након Свете Литургије, Владика Артемије је извршио чин сечења славског колача и благосиљања кољива.

Домаћини овогодишње славе поред оца Романа су били и протојереј Небојша и Мирољуб Белошевић из Истока са Косова.

Залог славског колача за следећу годину, преузели су Видосава Живковић, Евгениja Нонковић, Слободанка Баловић, Добрила Jeмуовић и Милева Гиговски из Београда.

У својој беседи Владика се осврнуо на житије Светог Апостола Томе и истакао:

„Тома је и пострадао за Господа Христа исповедајући своју веру у Његово васкрсење и веру у наше васкрсење. Господ је дошао зато не само да би Он себе показао као Сина Божијега, Он је васкрсао не ради себе него ради нас људи и рекао је да сваки који верује у Мене има живот вечни. Ради тога је Господ дошао на земљу и преко својих апостола и светих Отаца, наследника апостолских, Он је своју веру проширио и утврдио до дана данашњега. И Његова вера и данас постоји као православна вера која води људе путем спасења и обезбеђује живот вечни у Царству небескоме.“


Молитвама светог апостола Томе, нека и нас Господ помилује и спаси. Амин.

Инфо служба

Прочитајте транскрипт беседе изговорене на Литургији.