Почетна / АРХИВА / Манастир Рођења Пресвете Богородице у Прањанима свечано прославио своју храмовну славу

Манастир Рођења Пресвете Богородице у Прањанима свечано прославио своју храмовну славу

Print Friendly, PDF & Email

Рођењу Пресвете Богородице посвећен је женски манастир Епархије рашко-призренске у егзилу у Прањанима код Горњег Милановца. На дан када Црква слави рођење Пресвете Богомајке, 8/21. септембра, манастир је свечано прославио своју храмовну славу. Свету Архијерејску Литургију поводом храмовне славе служио је Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски у егзилу Г.Г. Артемије уз саслужење: Његовог Преосвештенства хорепископа старорашког и лозничког Г.Г. Николаја, архимандрита Варнаве (Димитријевића), протосинђела Варсануфија (Стошића), протосинђела Димитрија (Ђоковића), протосинђела Игњатија (Станића), протојереја Радисава (Спасојевића) и јерођакона Паладија (Матића). Овом свештеном литургијском сабрању присуствовало је око 250 верника из разних крајева наше отаџбине. Многи од њих су се причестили Пресветим и Животворним Тајнама Христовим.

Пре почетка Свете Литургије извршен је чин малог освећења храма. Освећење је извршио Његово Преосвештенство хорепископ старорашки и лознички Г.Г. Николај.

Након Свете Литургије Владика Артемије је извршио чин резања славског колача и благосиљања жита које су у част Пресвете Богородице принели сестринство манастира и овогодишњи домаћини славе: Мирослав Тодоровић и Миливоје Бојовић из Чачка  и коло српских сестара из Чачка. За идућу годину пријавили су се Микан Васовић из Чачка и Бранко Гавриловић из Горњих Миоковаца.

У својој архипастирској беседи Владика Артемије је поучио своју паству:

„Нека је срећан и Богом благословен данашњи свети празник, браћо и сестре. Нека је благословено ово свето место на коме смо се сабрали да прославимо Ону која нам је родила Спаситеља нашег Господа Исуса Христа. Данас је празник Рођења Свете Богородице. Данас је слава ове свете обитељи, данас је празник свих хришћана, јер Света Богородица је постала не само Мајка Господа Христа, него Мајка свих нас – свих хришћана. Зато се каже у Њеном тропару који се данас пева: „Рођење Твоје Богородице Дјево радост објави целој васељени.“ Зашто?  – „Јер из Тебе засја сунце правде Христос Бог наш.“

Ето тако, браћо и сестре, ово је један велики празник, један од дванаест великих празника у част Свете Богородице. О Светој Богородици изговорене су безбројне беседе у току две хиљаде година постојања Цркве, написане су многе студије, књиге, насликане су безбројне иконе, саграђени су многобројни храмови у Њену част. Па ипак, никада није довољно да се каже да је од стране људскога рода Она похваљена и прослављена онако како би заиста заслуживала. Све ово што је урађено у Њену част, у Њено име, јесте велико и величанствено. Најлепши храмови су Њој посвећени, најлепше химне су испеване у Њену част, најлепше иконе су осликане руком човечјом која изображава Свету Богородицу. И Она је уједно и брза помоћница. Највише чудеса у Цркви хришћанској десило се пред иконама Свете Богородице. Дакле, Она је наша заступница пред Сином Својим, која стоји пред Њим и преноси наше молитве, наше жеље, наше муке, невоље и моли Га заједно са нама  да испуни наше молитве. Зато, нека је слава и хвала Светој Богородици коју света Црква назива часнију од Херувима и славнију од Серафима, значи она се уздигла изнад свих анђела и арханђела, јер Она се једина удостојила у роду људскоме да буде посредница између Бога и људи, да нам роди Спаситеља и Христа, Спаситеља и Господа нашега.

Нека је срећан празник мати Марији, настојатељници ове свете обитељи која данас слави и нека је срећан празник и домаћинима који ове године заједно са мати Маријом славе. То је Милисав Бојовић и Мирослав Тодоровић. Нека је још једном срећан овај свети, велики и дивни празник и свима вама, браћо и сестре, који сте дошли из близа и из далека да се заједно Богу помолимо и прославимо Свету Богородицу. Амин.“

Уследила је трпеза љубави за све присутне, током које је хор “Свети Јустин Ћелијски“ из Барајева приредио пригодан програм у част и славу Пресвете Владичице наше Богородице. Тиме је завршено овогодишње светковање у овој благодатној катакомби.

Инфо служба