Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Катакомбе / Свети Василије Велики, Нова Година у Барајеву

Свети Василије Велики, Нова Година у Барајеву

Print Friendly, PDF & Email

„Св. Василије Велики архиепископ Кесаријски. Рођен у време цара Константина. Још као некрштен учио се 15 година у Атини философији, реторици, астрономији и свима осталим светским наукама тога времена. Школски другови су му били: Григорије Богослов и Јулијан, доцнији цар одступник. У зрелим годинама крстио се на реци Јордану заједно са својим бившим учитељем Евулом. Био епископ Кесарије Кападокијске близу 10 година, а завршио свој земни живот напунив 50 година од рођења.

Велики поборник Православља, велика луча моралне чистоте и ревности верске, велики богословски ум, велики стројитељ и стуб цркве Божије – Василије се пунозаслужно назива Великим. У црквеној служби назива се пчелом цркве Христове, која носи мед вернима и жаоком својом боде јеретике. Сачувана су многобројна дела овога Оца Цркве, богословска, апологетска, подвижничка и канонска; исто тако и служба, названа по његовом имену. Ова служба служи се 10 пута у години, и то: 1. јануара, уочи Божића, уочи Богојављења, у све недеље Часног поста осим Цветне, на Велики Четвртак и на Велику Суботу. Мирно се упокоји св. Василије 1. јануара 379. год. и пресели у царство Христово.“

На празник Светог Василија Великог, Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски у Егзилу Г.Г Артемије, служио је Свету Архијерејску Литургију у Барајеву, уз саслуживање свештеномонаха, свештеника и свештенођакона Епархије, као и архимандрита Евтимија из Грчке.

Владика је извршио чин сечења славског колача и благосиљања кољива, који су припремили протосинђел Наум и монах Кипријан, којима је Свети Василије Велики крсна слава.

Владика је замолио госта из Грчке архимандрита Евтимија да се обрати присутнима.

Отац Евтимије се обратио и Његовом Преосвештенству са молбом:

„Помолите се преосвећени да и ово будуће време у које данас улазимо са Новом годином да нам буде време покајања и исправљања живота нашега. Ово покајање да нас прати целога живота и да нас Господ удостоји да се упокојимо као православни хришћани. Тако ћемо имати наду да ћемо кроз покајање и ми заслужити живот вечни за шта се помолите за нас а и ми за вашу духовну децу којој и ми припадамо из Грчке.“

Након Свете Литургије, трпезу љубави за све присутне припремио је протосинђел Наум, са својом у Христу братијом.

Инфо служба

Прочитајте транскрипт беседе изговорене на Литургији.