Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Катакомбе / Манастир Светог апостола Томе у Врњачкој Бањи свечано прославио своју храмовну славу

Манастир Светог апостола Томе у Врњачкој Бањи свечано прославио своју храмовну славу

Print Friendly, PDF & Email

Светом апостолу Томи посвећен је мушки манастир Епархије рашко-призренске у егзилу у Врњачкој Бањи. На дан када Црква слави овог славног апостола Христовог, 6/19. октобра, манастир је свечано прославио своју храмовну славу. Свету Архијерејску Литургију поводом храмовне славе служио је Његово Преосвештенство Хорепископ старорашки и лознички Г.Г. Николај уз саслужење: Његовог Преосвештенства Хорепископа хвостанског и барајевског Г.Г. Наума, протосинђела Варсануфија (Стошића), протосинђела Агапита (Бичанина), јеромонаха Мартинијана (Ђурђевића), јеромонаха Јакова (Купрешка), јеромонаха Симеона (Весића), и ђакона Горана (Калушевића). Овом литургијском сабрању присуствовало је око 120 верника из разних крајева наше земље. Неки од њих су се сјединили са Господом кроз Свето Причешће.

После Свете Литургије владика Николај је извршио чин резања славског колача и благосиљања жита које су у част светог апостола Томе принели братство манастира и овогодишњи домаћин славе Ангелина Симоновић из Горњих Дворана код Крушевца. За идућу годину пријавио се Ненад Сташић из Врњачке Бање.

У својој архипастирској беседи владика Николај је говорио о апостолском подвигу светог апостола Томе при чему је поучио присутни народ да смо ми позвани да следујемо светим апостолима у њиховој мисији и врлинском животу:

„Позвани смо на свети живот. На љубав Господњу одговoримо љубављу – чистим, хришћанским животом. Потребно је да постимо, да се Богу молимо, да се исповедамо, да се причешћујемо. Тиме се освећујемо и припремамо за Царство небеско. Да нам ово буде главни циљ а све друго да нам буде споредно, као што је светим апостолима било“- нагласио је владика Николај.

Празнично славље настављено је трпезом љубави. Овом приликом се пригодном беседом верном народу обратио владика Наум.

Инфо служба