Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Катакомбе / Недеља 20. по Духовдану у манастиру Свете Великомученице Марине у Дудовици

Недеља 20. по Духовдану у манастиру Свете Великомученице Марине у Дудовици

Print Friendly, PDF & Email

У Недељу 20. по Духовдану, 9/22. октобра, Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски у егзилу Г.Г. Артемије служио је Свету Архијерејску Литургију у манастиру Свете Великомученице Марине у Дудовици код Лазаревца уз саслужење: архимандрита Варнаве (Димитријевића), протосинђела Висариона (Шуловића), јереја Жељко (Јовановића), јерођакона Паладија (Матића) и ђакона Игора (Матијевића). Овом свештеном Литургијском сабрању присуствовало је око стотину верника. Неки од њих су се и причестили Пресветим и Животворним Тајнама Христовим.

У својој архипастирској беседи Владика Артемије је поучио своју паству:

„Жива човека на земљи нема без молитве Богу. И као што је немогуће човеку да живи без ваздуха којега удише целога живота свога, тако и молитва наша треба да буде стална и непрестана, као што каже свети апостол Павле: “Молите се непрестано!“ То не значи, браћо, да треба непрестано стајати пред иконом и крстити се, него имати Бога пред собом у мислима својим, у осећањима својим, у делима својим, бити увек свестан да живимо пред Богом, да Бог гледа наша дела о чему ће нам судити приликом другог доласка на земљу. А Господ је дошао на земљу, браћо и сестре, како каже Свето Јеванђеље да људима дарује живот вечни.

А шта је живот вечни? То Господ објашњава стално: “Да познају Тебе Јединог Истинитиг Бога и онога кога си послао Исуса Христа.

Дакле, то је живот вечни – Исус Христос је живот вечни. Он је дошао да људима дарује оно ради чега је човек и створен. Није човек створен да живи педесет или сто година на земљи па да га нестане, него је створен ради вечнога живота. А грех је ушао у живот човека и он је учинио човека смртним. И зато кроз смрт као казна за грех наших праотаца дата је од Бога да буде прелазак из овога живота у живот вечни. Дакле, Господ је дошао да уништи смрт која је човека држала у ропство; да победи грех у човеку, да победи ђавола који стоји иза свакога греха и да тако људе припреми и дарује им живот вечни.“

Након Свете Литургије од стране сестринства уприличена је трпеза љубави за све присутне. У току трпезе љубави приређен је пригодни програм од стране хора “Свети Сава“ при овој катакомби.

Инфо служба

Прочитајте транскрипт беседе изговорене на Литургији.