Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Катакомбе / Прослава празника Свете Петке у Бадовинцима и Метлићу

Прослава празника Свете Петке у Бадовинцима и Метлићу

Print Friendly, PDF & Email

Преподобној матери нашој Параскеви – Петки, посвећен је манастир Епархије у егзилу у селу Метлићу код Шапца. С обзиром да је манастир у изградњи сестринство манастира своју небеску заштитницу литургијски прославља у манастиру Светог Краља Милутина у Бадовинцима. Овде је празник Свете Петке (14/27. октобар) свечано прослављен Светом Архијерејском Литургијом којом је началствовао Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски у егзилу Г.Г. Артемије. Епископу Артемију су на Литургији саслуживали: архимандрит Варнава (Димитријевић), протосинђел Прохор (Ацковић), јеромонах Симеон (Весић), јеромонах Сава (Мирковић) и јерођакон Паладије (Матић). Овом свештеном литургијском сабрању присуствовало је, поред сестринства манастира Свете Петке као домаћина прославе, око 80 светосаваца. Неки од њих су се и сјединили са Господом кроз Свето Причешће.

У својој архипастирској беседи Владика Артемије је поучио своју паству:

„Света Петка је једна од оних мудрих девојака о којим говори данашње Свето Јеванђеље које су припремиле себе и душе своје за дочек женика Господа Христа. Света Петка – Параскева је била од оних који су схватили Јеванђеље Христово, како каже њен данашњи тропар: “Заволевши пустињско житије она је кренула за Господом Христом“, у пустињи Јордану и тамо се подвизавала целога свога века до пред крај свога живота. Била је родом из једнога места ту у близини Цариграда, из Епивата, и тамо је у пустињи провела цео живот свој. Њене подвиге, њене молитве, њене сузе, њено покајање, познате су само Господу Богу њеном и нашем.

Њене свете мошти које су пронађене на чудесни начин, то пише у њеноме житију, оне су мењале своје место боравка. Биле су најпре у Цариграду, па су биле у Београду, сада су у граду Јашију, у Румунији. Али свуда и где су биле њене мошти и где нису стизале њена благодат,њена света девственост је стизала и она је постала позната широм целога православнога света. И зато је многи славе данас као своју крсну славу.“

Након Свете Литургије Владика Артемије је извршио чин резања славског колача и благосиљања жита које су у част Свете Параскеве принели поменуто сестринство манастира Нове Петковице и овогодишњи домаћини славе Ђорђе Петровић из Шапца и Ђорђо Симић из Бијељине. За идућу годину пријавили су се Зоран Живковић из Придворице и Марина Станић из Шапца.

Уследила је трпеза љубави коју је, заједно са овогодишњим домаћинима, припремило сестринство манастира Свете Петке. Резање славског колача и трпеза љубави обављени су у манастиру Свете Петке.

Инфо служба

Прочитајте транскрипт беседе изговорене на Литургији.