Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Катакомбе / Света Петка свечано прослављена у манастиру Свете Тројице у Кули

Света Петка свечано прослављена у манастиру Свете Тројице у Кули

Print Friendly, PDF & Email

Празник Преподобне матере наше Параскеве – Свете Петке, свечано је прослављен у манастиру Свете Тројице у Кули. Светом Архијерејском Литургијом началствовао је Његово Преосвештенство Хорепископ старорашки и лознички Г.Г. Николај. Владици Николају су на Литургији саслуживали: Његово Преосвештенствo Хорепископ новобрдски и панонски Г.Г. Максим, који Свету Петку прославља као своје Крсно име, протосинђел Варсануфије, протосинђел Иринеј, јеромонах Никодим, јерођакон Пајсије и ђакон Славен. Литургији је присуствовало окo 150 верника углавном из српске Војводине. Неки од њих су се сјединили са Господом кроз Свето Причешће.

Након Литургије Владика Николај је извршио чин резања славског колача и благосиљања жита које је у част Свете Петке принео Владика Максим.

Потом се присутном народу архипастирском беседом обратио владика Николај. У својој беседи Владика Николај је најпре говорио о животу и подвизима свете Петке, а затим је протумачио Јеванђелску причу о десет девојака. Владика је поучио присутни народ да је потребно подражавати мудре девојке тј. старати се да увек имамо уља добрих дела и благодати Божије, да би нас Господ као такве препознао и примио у Своје Небеско Царство.

Празнично славље је настављено трпезом љубави коју је припремио владика Максим, домаћин славе и настојатељ ове катакомбе, уз помоћ свог братства и парохијана при овој благодатној катакомби.

Инфо служба