Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Катакомбе / Свечана прослава имендана Епископа Артемија у Барајеву

Свечана прослава имендана Епископа Артемија у Барајеву

Print Friendly, PDF & Email

Светог Великомученика Артемија Света Црква прославља 20. октобра/2. новембра. Име овог великог сведока Васкрслог Господа Христа носи Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски у егзилу Г.Г. Артемије. Свог небеског заштитника Епископ Артемије је прославио у манастиру Преподобног Јустина Ћелијског у Барајеву.

У светојустиновској обитељи преосвећени Владика Артемије је служио Свету Архијерејску Литургију уз саслужење  својих хорепископа: Николаја, Максима и Наума и деветнаест других свештенослужитеља. Овом радосном литургијском сабрању присуствовало је бројно монаштво епархије и око две стотине светосаваца из разних крајева наше земље.

Чин освећења славског колача и благосиљања жита извршио је Хорепископ Николај, а присутном народу се архипастирском беседом обратио Хорепископ Наум. У својој беседи Владика Наум је говорио о врлинама и страдању за Христа Светог Великомученика Артемија, нагласивши да је мученик Христов на земљи обавио добру трговину: уложио је малу и времену муку и трпљење а задобио велику и непролазну небеску славу. Светог Артемија је владика упоредио и са плодном земљом која је, примивши семе речи Божије, Богу донела стоструки род мучеништва. Као живи пример врлине који треба следити владика је навео и Владику Артемија, тј. његово исповедништво, очинску љубав, трпљење и смирење. На крају је Владика Наум честитао свом духовном оцу и епископу имендан уз молитвену жељу да се у његовој архипастирској служби прослави име Господа Исуса Христа и да од Господа у онај дан чује оне умилне речи: „Добро, слуго добри и верни, у малом си био веран, над многим ћу те поставити; уђи у радост Господара својега“ (Мт. 25, 21).

Након Литургије уприличена је трпеза љубави за све присутне. Овом приликом је хор „Преподобни Јустин Ћелијски“ извео пригодни програм. Пригодном беседом се присутнима обратио архиманадрит Варнава. У име верника при новооснованој катакомби Светог Преподобномученика Харитона у Русији отац Варнава је  слављенику уручио панагију. И многи други монаси и верници су овом приликом слављенику уручили пригодне поклоне.

Свечано празновање Светог Великомученика Артемија у Барајеву овековечено је фотографијом, која ће свакако имати посебно место у епархијском албуму.

Његовом Преосвештенству Епископу рашко-призренском у егзилу Господину Артемију – многаја љета!

Инфо служба