Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Катакомбе / Недеља Мироносица у Дежеви

Недеља Мироносица у Дежеви

Неуморне жене! Оне нису дале сна очима, ни трепавицама дремања све док нису нашле Љубљенога! А мушкарци као да траже чврсто тло: иду на гроб, виде га празна и остају у недоумици шта би значило то што га нису нашли. Значи ли то да је код њих било мање љубави него код жена? Не, ту је била љубав која расуђује, која се боји погрешке, будући да се ради о љубави високе вредности и с обзиром на [природу] Онога на кога се односи.

Међутим, када су сазнали и опипали, и они су, не језиком као Тома, него срцем исповедали: „Господ мој и Бог мој.“ Тада их већ ништа није могло одвојити од Господа. Мироносице и апостоли су обрасци две стране нашег живота: осећања и расуђивања. Без осећања живот није живот; без расуђивања живот је слеп – много се троши а произилази мало здравог плода. Зато треба стећи и једно и друго.

Осећање нека иде напред и нека побуђује; расуђивање нека одређује време, место, начин и, уопште, устројство бићa онога што срце наговести да треба остварити. Унутра – срце иде напред, а у пракси – расуђивање. Но, кад осећања постану извежбана у расуђивању о добру и злу, можемо се ослонити и на само срце. Јер, као што из живог дрвета сами од себе иду најпре пупољци, па цветови и плодови, тако и из срца почиње да истиче само добро које се разумно таложило у току живота. Свети Теофан Затворник

У недељу Миронисца, Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски у Егзилу Г.Г Артемије, служио је Свету Архијерејску Литургију у Дежеви поред Новог Пазара, у Катакомби посвећеној Светом Симеону Мироточивом.

Његовом Преосвештенству су саслуживали свештеномонаси и свештенођакони Епархије.

Владика је извршио чин сечења славског колача и благосиљања кољива, које су припремиле сестре са Косова и Метохије у част жена Мироносица.

У својој беседи Владика је између осталог рекао:

И данашње славље, сабрање јесте такође посвећено женама Мироносицама, ова је недеља њима посвећена, али су дошле и нама овде наше Мироносице са Косова и Метохије. То је група сестара које су узеле за своју славу ову недељу и оне су потегле јутрос пут, као онда жене Мироносице врло рано устале и отишле на гроб, и оне су врно рано јутрос устале да би могле да стигну овде до Новога Пазара и до ове светиње посвећене Светом Симеону Мироточивом, оцу Светога Саве и оцу Српске нације, Српске државе. Да би смо овде заједно у радости васкрној дочекали и прославили овај празник али и обележили њихову славу, њиховог сестринства, зато су и донеле и колач овде који смо ми сада исекли у спомен и част Светих жена Мироносица. И тиме донеле су и нама радост овде, као што су у то време Апостолима жене Мироносице донеле прву радост јавивши им да је Господ васкрсао.

Након Свете Литургије уприличена је трпеза љубави.

Инфо служба

Прочитајте транскрипт беседе изговорене на Литургији.

Фотогалерија