Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Катакомбе / Прослављен Свети великомученик Георгије у Ариљу

Прослављен Свети великомученик Георгије у Ариљу

Print Friendly, PDF & Email

Овај славни светитељ родио се у кући богатих и часних родитеља у Кападокији. Кад му је отац пострадао као хришћанин, мајка се преселила у Палестину, где је дечак одрастао. Већ у двадесетој години доспео је до чина трибуна у служби цара Диоклецијана. У то време цар је започео велики прогон хришћана, а млади Ђорђе је ступио пред цара и одважно рекао да је и он хришћанин.

Тиме је започело његово страдање за веру. Тамница, окови, крваве ране по целом телу и сва друга страшна мучења нису поколебали младића. Он се непрестано, усрдно и искрено молио Богу и Бог га је исцељивао и спасавао смрти на велико дивљење народа. Када је Ђорђе молитвом васкрсао једног мртваца, многи су примили веру Христову, а међу њима и царева жена Александра, главни жрец Атанасије, земљорадник Гликерије, потом Валерије, Донат и Тирин. Цар је најзад одлучио да Ђорђа и своју жену осуди на смрт сечењем главе.

Царица је издахнула на стратишту пре погубљења, а свети Ђорђе посечен је 303. године. Многа чуда дешавала су се од тада на његовом гробу. Господ га је, због његове искрене и непоколебљиве вере, учинио моћним да помаже свима који су у невољи и који га искрено славе и призивају његово име.


Његово Преосвештенство епископ рашко-призренски и косовско-метохијски у Егзилу Г.Г Артемије, служио је Свету Архијерејску Литургију у Ариљу уз саслуживање  свештеномонаха и свештенођакона Епархије у Егзилу.

Након Свете Литургије пререзани су славски колачи у част Светог Великомученика Георгија, које су припремили јерођакон Паладије, и многи други свечари.

У свом празничном обраћању верницима, Владика је нагласио:

Један од дивних сведока васкрсења Христовога јесте данашњи велики Светитељ кога славимо многи и као крсну славу, то је Свети Великомученик и победоносац Георгије. Који је као Апостоли и многи други Свети мученици своју веру у васкрсење Христово потврдили и запечатили својим страдањем, својом крвљу и својим животом. Тако и Свети Великомученик Георгије који је био млад, који је био војсковођа у римској војсци али је био у Хришћанин. И када је цар незнабожни открио да је Свети Георгије Хришћанин, да не поштује незнабожачке богове, он га је ставио на страховите муке. И Свети Ђорђе је све муке издржао и победио непријатеља свога мучитеља, зато се и слика као онај који побеђује аждају, који убија аждају. Аждаја то је у ствари непријатељ Христов, непријатељ праве вере, и он је Свети Георгије својим животом показао да је он уништио ту аждају и проповедао Господа Васкрслога.

Након Свете Литургије, трпезу љубави је припремио протосинђел Агапит са својом братијом.

Инфо служба

Прочитајте транскрипт беседе изговорене на Литургији.