Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Катакомбе / Свети архиђакон и првомученик Стефан свечано прослављен у Ариљу

Свети архиђакон и првомученик Стефан свечано прослављен у Ариљу

Print Friendly, PDF & Email

Трећи дан Божића, света Црква је посветила светом првомученику и архиђакону Стефану, дивном угоднику Божијем који је први пролио своју крв за Господа Христа. Свети Стефан је био први од седам ђакона, које су свети апостоли рукоположили и поставили на службу помагања сиротиње у Јерусалиму. Зато је и прозван архиђаконом. На сам дан празника Светог архиђакона Стефана, истоимени манастир у Ариљу прославио је своју храмовну славу. Свету Архијерејску Литургију служио је Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски у егзилу Г.Г. Артемије уз саслужење: Његовог Преосвештенства Хорепископа старорашког и лозничког Г.Г. Николаја, архимандрита Варнаве (Димитријевића), протојереја Радисава (Спасојевића), протосинђела Иринеја (Ристића), протосинђела Агапита (Бичанина), јеромонаха Јована (Узелца) и јерођакона Паладија (Матића). Овом свештеном сабрању присуствовало је око 150 верника.

Пре почетка Литургије Владика Артемије је благословио облачење подрасника искушенику овог манастира Мирославу Клицину.

Након Литургије Владика Артемије је извршио чин резања славског колача и благосиљања жита које је у част светог архиђакона Стефана принело братство манастира.

Потом се Владика обратио свима присутнима пригодном беседом о светом Стефану:

„Ето, томе дивном светитељу Божијем посвећен је овај божански храм овде на овоме брду изнад Ариља и који данас слави своју крсну славу, славу овога храма светога архиђакона Стефана.

Није прошло много времена како је овај храм подигнут, а већ је постао лучоноша, постао је зубља Праве Вере и правога хришћанског живота, у који се многи, хвала Богу, сабирају сваке недеље, свакога празника и труде се да животом својим следују оне који су нам Веру своју оставили, који су Веру своју посведочили, животом и крвљу својом, пре свега архиђакона Стефана и угледајући се на све њих идемо путем који је пропутио наш Свети Сава и остали наши светитељи из рода нашега. Да и ми чувајући Веру Православну чисту неоскврњену, неискварену, непромењену дочекамо дан када ћемо одавде поћи са ове земље да нас Господ прими у царство Своје небеско и да тамо са свима светима на челу са светим архиђаконом Стефаном прослављамо Њега чудеснога Господа са Оцем и Духом Светим кроз све векове и сву вечност. Амин“.

Уследила је славска трпеза љубави за све присутне.

Инфо служба

Прочитајте транскрипт беседе изговорене на Литургији.