Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Катакомбе / Недеља седамнаеста по Духовдану у Леушићима

Недеља седамнаеста по Духовдану у Леушићима

Print Friendly, PDF & Email

И као штo Мојсије подиже змију у пустињи, тако треба да се подигне син Човечији, да сваки који верује у Њега не погине, него да има живот вечни (Јн. 3, 14-15). Вера у Сина Божијег, који је разапет ради нас, јесте сила Божија за спасење, јесте живи извор оживотворавајућих наравствених стремљења и намера. Она је прималац обилне благодати Светог Духа, која увек у срцу пребива, као и сакривених наилазака благодати који се у право време, у часу невоље, шаљу одозго.

Вера садржи убеђења која привлаче Божије благовољење и силу одозго. Једно и друго заједно и јесте стицање вечног живота. Док је овај живот целовит, Хришћанин се не колеба, јер се прилепљује за Господа и један је дух са Њим. Господа, пак, ништа не може победити. Због чега се, онда, ипак пада? Због слабљења вере. Слабе хришћанска убеђења, слаби и наравствена енергија.

По мери тог ослабљења, благодат се истискује из срца, и рђави позиви подижу главу. У одређени час долази до сагласности са њима и – ето пада. Ти, ипак, будно чувај веру у свој њеној ширини и нећеш пасти. У том смислу свети Јован и говори да рођени од Бога не чини грех (1. Јн. 3,9).

Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски у Егзилу Г.Г Артемије, у седамнаесту недељу по Духовдану, служио је Свету Архијерејску Литургију у Леушићима, уз саслуживање свештеномонаха и свештенођакона Епархије.

У својој недељној беседи Владика је закључио:

Јер каже свети апостол без вере није могуће угодити Богу. Зато и ми данашњи хришћани, браћо и сестре, који се скупљамо и сабирамо по нашим катакомбама, по нашим подрумима, по нашим склонитим местима, да чувамо веру своју православну онакву какву нам је Господ предао преко својих апостола и светих Отаца, како смо примили преко светога оца нашега Саве, како је вера та потврђена кроз векове од наших светих предака до светог владике Николаја и преподобног оца Јустина Ћелијског, да ту веру и ми сачувамо, да је предамо нашим млађим покољењима, нашој деци и омладини, јер та вера спасава од свега онога што је противно закону Божијем, од свега онога што угрожава спасење душе човекове. У ствари, спасава од ђавола. Јер тамо где нема Бога има ђавола.

Након Свете Литургије, трпезу љубави за све присутне, припремила је настојатељица мати Варвара, са својим сестринством.

Инфо служба

Прочитајте транскрипт беседе изговорене на Литургији.