Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Катакомбе / Ваведење Пресвете Богородице прослављено у Барајеву

Ваведење Пресвете Богородице прослављено у Барајеву

Print Friendly, PDF & Email

Пресвета Богородица — једино свесавршено људско биће после Богочовека Господа Христа. Јер најпотпуније оваплотила Бога у себи. Α оваплотити Бога у себи, то и јесте смисао људског бића; ради тога је човек и створен боголиким. Створена по слици Божијој, душа је живи лик Божији у човеку, жива икона Божија, живи иконостас Божији у човеку. Уствари, човек је створен као живи, ходећи храм Божији, у коме боголика душа треба непрекидно да служи Богу.

Међутим, човек је храм бића свог грехом претворио у ђавообиталиште, јер се кроз грехе ђаво увукао у њега, настанио у њему, сео на престо срца његовог. Тако се светилиште претворило у идолиште, то јест у ђаволиште. Обожавајући грехе и страсти као идоле, човек је храм душе своје претворио у идолослужилиште, и безумно унаказио иконостас бића свог. Бог Логос постао човек: ушао у човека, оваплотио се, учовечио се, да Бога зацари на престолу срца људског, да човека поново начини живим, ходећи храмом Божјим. Преподобни Јустин Ћелијски

На празник Ваведење Пресвете Богородице, Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски у Егзилу Г.Г Артемије, служио је Свету Архијерејску Литургију у Барајеву, уз саслуживање свештеномонаха, свештеника, и свештенођакона Епархије у Егзилу.

У својој беседи Владика Артемије је нагласио:

Нема данас храма где ће неко моћи да проведе девет година, да се васпитава, али сваке недеље, сваке литургије, сваког празника да дете од малена навикне на амбијент храма, на мирис тамјана, на светлост свеће, на знак крста, на свештеника. Да се не плаше од свештеника као да не поменем од чега. А често пута родитељи децу погрешно васпитавају и прете детету попом. Ако није добро попа ће да ти одсече језик или не знам шта све друго не говоре. Па кад дете дође у цркву оно не сме да приђе и да се причести.

Након Свете Литургије и духовног укрепљења, верни народ се и телесно укрепио за трпезом љубави, коју је приредио протосинђел Наум, са својом братијом у Христу.

Инфо служба

Прочитајте транскрипт беседе изговорене на Литургији.