Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Катакомбе / Свети Николај Чудотворац, архиепископ мирликијски прослављен у Лозници

Свети Николај Чудотворац, архиепископ мирликијски прослављен у Лозници

Print Friendly, PDF & Email

Овај славни светитељ, слављен и данас по целоме свету, би јединац син у својих знаменитих и богатих родитеља, Теофана и Ноне, житеља града Патаре, у Ликији. Као јединца сина, дарованог им од Бога, они опет посветише Богу, и тиме дадоше га Богу као уздарје. Духовном животу научи се свети Николај код свог стрица Николаја, епископа патарског, и замонаши се у манастиру Нови Сион, основаном тим истим стрицем његовим. По смрти родитеља Николај раздаде наслеђено имање сиромасима не задржавајући ништа за себе.

Као свештеник у Патари беше се прочуо својим милосрђем, мада он брижљиво скриваше своја милосрдна дела испуњујући реч Господњу: „Да не зна левица твоја што чини десница твоја“ (Мт 6, 3). Када се предаде самоћи и безмолвију, смишљајући да тако до смрти проживи, дође му глас свише: „Николаје, пођи на подвиг у народ, ако желиш бити од Мене увенчан“. Одмах потом чудесним Промислом Божјим би изабран за архиепископа града Мира у Ликији. Милостив, мудар, неустрашив, свети Николај био је прави пастир добри стаду своме.

У време гоњења хришћана под Диоклецијаном и Максимијаном бачен у тамницу, но и у тамници поучаваше људе закону Божијем. Присуствовао Првом васељенском сабору у Никеји, и из велике ревности према истини, ударио руком јеретика Арија. Због тога дела би уклоњен са Сабора и од архијерејске службе све док се неколицини првих архијереја на Сабору не јави сам Господ Христос и Пресвета Богородица и не објавише Своје благоволење према Николају.

На празник Светог Николе, Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски у Егзилу Г.Г Артемије, служио је Свету Архијерејску Литургију у Лозници, и прославио своју крсну славу, као и мати Сара настојатељица манастира у Лозници, монахиње Домна и Матрона, док је Архимандрит Николај прославио имендан. Међу свечарима су били и брат Милоје Стевановић, као ми многи другу верници, који славе Светога Николу.

Празничну беседу након Свете Литургије, одржао је протосинђел Наум, а Владика је доделио брату Милоју Стевановићу грамату и том приликом рекао:

Данас, ми ћемо да искористимо прилику овога славља, па да храм овај Свети слави када славим и ја, и брат Милоје, да њему као ктитору овога храма уручим захвалницу ктиторску, која гласи: „Предстојатељ Епархије рашко-призренске и косовско-метохијске у Егзилу, додељује ову захвалницу породици Милоја и Наде Стевановић из Чачка. Као ктитору подигнутог храма Светог Николаја Мирликијског чудотворца. И за исказану делатну љубав у борби за очување чистоте Светог Православља, благослов Божији да буде свагда са вама и вашим благочестивим домом. Епископ Артемије. Дана 19 или 6 по старом, децембра 2014 године.“ Брате Милоје приђите и примите овај мали дар, мало уздарје за вашу велику љубав коју сте показали! Нека Свети Никола буде помоћник и вама и нама у целом овоземљском битисању, а да нас удостоји Господ и живота вечнога. Амин.

Нашем Владици и духовном Оцу желимо да слави своју крсну славу на многаја љета.

Инфо служба

Прочитајте транскрипт беседе изговорене на слави.