Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Катакомбе / Недеља двадесет и девета по Духовдану у Нишу

Недеља двадесет и девета по Духовдану у Нишу

Print Friendly, PDF & Email

И сви ће вас омрзнути имена мога ради (Лк. 21, 17). Ко удахне у себе макар и мало световног духа, постаће хладан за Хришћанство и за његове захтеве. Та равнодушност прелази у мржњу уколико се у њој дуго остаје без отрежњења, особито уколико се при томе прихвати макар и део од супротних учења. Дух света са супротним учењима јесте дух мржње према Христу. Он је [дух] антихристов.

Његово ширење је ширење непријатељских расположења према хришћанском исповедању и хришћанском поретку живота. Изгледа да се око нас већ врши нешто слично. Додуше, још се остаје на потмулим гласовима. Међутим, неће бити чудно ако ускоро почне и оно што је Господ прорекао: Дигнуће руке своје… и гониће вас… и предаће вас… и побиће неке од вас (Лк. 21, 12 16). Дух антихристовски је увек један: шта је било у почетку, биће и сада, можда у другој форми, али у истом смислу. Шта радити? Трпљењем својим спасавајте душе своје (Лк. 21, 19). Трпи са тврдом речју исповедања истине на устима и у срцу. Свети Теофан Затворник

У недељу двадесет и девету по Духовдану, Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски у Егзилу Г.Г Артемије, служио је Свету Архијерејску Литургију у Нишу уз саслуживање свештеномонаха и свештенођакона Епархије у Егзилу.

У својој празничној беседи Владика Артемије је истакао:

Ето и данас у недељу другу пред Божић, прославаљамо управо те слуге Божије које је Бог слао роду људскоме, да нас позивају на вечеру коју је домаћин припремио. Ту су Старозаветни праведници, који су живели Христовим Јеванђељем пре доласка Христа на земљу, испуњавали су морални закон који је усађен у човеку, испуњавали су заповести које је Господ преко пророка слао Јеврејскоме роду и народу. И они сви међу којима Аврам, Исак, Јаков, Свети цар Давид, првосвештеници Арон, Самуило, и многи, многи други међу пророцима, сви су они уствари били Хришћани пре доласка Христа на земљу. Јер су живели вером у Његов долазак. Господ Христос је једини Спаситељ рода људскога, од првога човека Адама, до последњег човека који ће живети на овој земљи планети. Али они пре Његовог доласка у телу, живели су вером у Његов долазак, веровали су обећању које је Бог дао нашим праоцима, Адаму у Рај, а затим то поновио много пута, преко својих пророка. Они су дакле веровали у Господа Христа и живели су по Његовим заповестима, и ако Он још није био дошао и дао своје Јеванђеље.

Након Свете Литургије, трпезу љубави је приредио протосинђел Јован, са својом братијом у Христу.

Инфо служба

Прочитајте транскрипт беседе изговорене на Литургији.