Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Катакомбе / Четврта недеља Великог Часног поста у Кули

Четврта недеља Великог Часног поста у Кули

Print Friendly, PDF & Email

У својој речи о блаженствима Господ оцртава рајско срце (Мт. 5, 1–12). У његово расположење улазе: смирење, плач и скрушеност, кротост и безгневље, пуна правдољубивост, савршена милостивост, чистота срца, мирољубивост и миротворност, трпљење мука, клевета и гоњења за веру и хришћански живот. Ако хоћеш рај – буди такав. Тако ћеш још овде стећи предукус раја, у који ћеш спремно да ступиш по смрти, као унапрад изабрани наследник. Свети Теофан Затворник

У четврту недељу Великог Часног Поста, која је посвећена Светом Јовану Лествичнику, Епископ рашко-призренски у Егилу Г.Г Артемије, служио је Свету Архијерејску Литургију у Кули.

Владика Артемије је овом приликом произвео протосинђела Максима у чин архимандрита.

У својој беседи Владика је истакао:

Ми имамо задатак да се са земље успењемо на небо. А које нам је превозно средство? Имамо ли ми неки авион, или неку ракету, или неки сателит који може да нам ту помогне? Не браћо и сестре. Постоји друго једно средство које нам даје данашњи светитељ кога празнујемо у ову четврту недељу поста, то је свети Јован Лествичник. Он нам пружа своју небеску рајску лествицу коју је он изградио у своме животу, описао у својој књизи и предложио нама да је и ми користимо и да по њој узлазимо са земље на небо. Каква је то рајска лествица? Од чега се она састоји? Не од дрвета, не од метала, не од било чега што би могло да буде физички оборено или уништено. Та лествица састоји се, браћо и сестре, од врлина које је Господ заповедио и оставио у Цркви својој да по њима живимо.

Након Свете Литургије, трпезу љубави за све присутне приредио је архимандрит Максим са својом у Христу братијом.

Инфо служба

Прочитајте транскрипт беседе изговорене на Литургији.