Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Катакомбе / Недеља Марије Египћанке у Бадовинцима

Недеља Марије Египћанке у Бадовинцима

Print Friendly, PDF & Email

„Нема хришћанина немоћног у овоме свету, макар га нападали најстрашнији греси и искушења овога света, само ако хришћанин никада не заборави своје главно оружје: покајање, молитву, пост; ако је сав он у ма којем подвигу Еванђелском, у ма којој врлини, или у молитви, или у посту, или у еванђелској љубави, или у милостивости. Сетимо се великих Светитеља Божијих, сетимо се данашње велике Светитељке, Преподобне матере наше Марије Египћанке, и будимо сигурни, притећи ће нам Господ одмах у помоћ.

Она је доживела такву чудесну помоћ Пресвете Богомајке, и спасла себе од страшних паклова својих, од страшних демона својих. А Пресвета Богомајка је и данас, и увек, помагала нама у свима нашим врлинама еванђелским: у молитви, и у посту, и у бдењу, и у љубави, и милосрђу, и трпљењу, и у свакој другој врлини. Нека нас помаже увек, нека нас води“. Преподобни Јустин Ћелијски

У пету недељу поста такозвану „Глувну недељу“, која је назив добила по томе што се увелико и далеко ушло у глувно време поста, Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски у Егзилу Г.Г Артемије, служио је Свету Архијерејску Литургију у Бадовинцима, уз саслуживање свештеномонаха и свештенођакона Епархије.

У својој недељној беседи Владика је нагласио:

Тачно онако као што је Господ рекао да се тај зли род демонски, ђаволски, ничим другим не може истерати сем постом и молитвом. И тако је и света Марија Египћанка употребила то средство – молитву и пост, и тако је очистила себе и постала велика светитељка Божија која ето служи свима нама хришћанима кроз више  од хиљаду и четристо година, и упућује нас и даје пример како треба да живимо, како треба да се кајемо за своје грехе. То је данас света Црква поставила у пету недељу поста да се њен спомен врши, јер је посебно ова недеља спојена са великим молитвама, са великим каноном Андреја Критског, са акатистом Светој Богородици где постоје тако узвишене молитве које охрабрују и подстичу свакога који слуша, на истинско покајање и очишћење. Кроз покајање у ствари човек васкрсава своју душу из многих грехова, из многих смрти, јер сваки грех је по једна смрт која улази у душу и убија нашу душу одвајајући се од Бога, од њенога живота.

Након Свете Литургије, трпезу љубави за све присутне, приредио је јеромонах Симеон, са својом у Христу братијом.

Инфо служба

Прочитајте транскрипт беседе изговорене на Литургији.