Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Катакомбе / Лазарева субота-Врбица у Ариљу

Лазарева субота-Врбица у Ариљу

Print Friendly, PDF & Email

DSC_0157Лазаре, изиђи напоље! (Јн. 11, 43). Код онога који поседује вредну Марту, тј. свестрану врлину, и Марију, која седи поред ногу Исусових, тј. пажљиво и топло обраћање Господу свим срцем, доћи ће сам Господ и васкрснути његовог Лазара – тј. дух његов, разрешивши га од свих душевно-телесних веза. Тада ће у њему почети истински нов живот, у телу – нетелесни и на земљи – не земаљски. То ће бити истинско васкрсење у духу, пре будућег васкрсења телом. Свети Теофан Затворник

У Лазареву суботу, Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски у Егзилу Г.Г Артемије, служио је Свету Архијерејску Литургију у Ариљу.

Епископ Артемије је извршио чин освећења врбових гранчица, а онда су сви на челу са Епископом ишли у трократну литију око храма, уз певање тропара:

Опште васкрсење пре страдања Свога потврђујући,
из мртвих подигао јеси Лазара, Христе Боже.
Стога и ми, попут деце знамења победе носећи,
Теби, Победитељу смрти кличемо:
Осана на висинама, благословен који долази у име Господње.

У својој беседи Владика је рекао:

Ето браћо и сестре, Господ је учинио то велико чудо не зато што му је Лазар био пријатељ него што је искористио његову смрт да поучи и народ и нас све. Како каже у данашњем тропару који смо певали на Светој Литургији – пре општег васкрсења и пре свога васкрсења Господ је уверавао нас васкрсењем Лазара. Јер Он је говорио ученицима да ће Он васкрснути, сада им је показао на делу да је Лазар васкрсао а тиме и да ћемо сви ми у последњи дан, када дође крај овога света и века, да ћемо васкрснути и наследити живот вечни. Шта је овим Господ још показао? Показао је да је смрт, дотадашњи највећи непријатељ човека побеђен.

Након Свете Литургије, настојатељ Катакомбе протосинђел Агапит, уприличио је трпезу љубави.

Инфо служба

Прочитајте транскрипт беседе изговорене на Литургији.