Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Катакомбе / Благовести у Дудовици

Благовести у Дудовици

Print Friendly, PDF & Email

Благовести и установљење Тајне Тела и Крви. Какво сједињење! Ми се причешћујемо истинитим Телом и истинитом Крвљу Христовом – оним истим које је у Оваплоћењу примио од пречисте крви Пречисте Дјеве Богородице. У Оваплоћењу које се догодило у тренутку Благовести, положена је основа Тајне Тела и Крви.

Овим поклапањем празника Благовести са Великим Четвртком, Хришћани се подсећају да треба да поштују Пресвету Богородицу као истиниту Мајку своју – не само као заступницу и молитвеницу него и као хранитељку. Деца се хране мајчиним млеком, а ми се хранимо Телом и Крвљу, који су од Пресвете Дјеве Богородице. Хранећи се тако, ми пијемо истинско млеко из њених груди. Свети Теофан Затворник

На празник Благовести, Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски у Егзилу, служио је Свету Архијерејску Литургију у Дудовици уз саслуживање свештеномонаха, свештеника и свештенођакона Епархије.

У својој празничној беседи Владика се осврнуо на овај велики празник:

Радуј се, благодатна! Господ је с тобом! И остало све редом како пише у Еванђељу божанственог Луке (Лк. 1, 26-38). Са овом архангелском благовешћу, и са силаском Духа Светога на Дјеву Пречисту, отпочиње спасење људи и обновљење твари. Историју Новог Завета отворио је архангел Гаврил речју: Радуј се! да ознаменује тиме, да Нови Завет има да значи радост за људе и за сву створену твар. Отуда и Благовест се сматра колико великим толико и радосним празником.

Трепезу љубави за све присутне, приредила је настојатељица мати Антуса, са монахињом Олимпијадом.

Инфо служба


Прочитајте транскрипт беседе изговорене на Литургији.