Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Катакомбе / Свети Максим Исповедник свечано прослављен у Кули

Свети Максим Исповедник свечано прослављен у Кули

Print Friendly, PDF & Email

Великог светилника Цркве Божије и великог поборника Православља, Преподобног Максима Исповедника, Света Црква прославља 21. јануара/3. фебруара. Овај дивни угодник Божји је небески заштитник Његовог Преосвештенства Хорепископа новобрдског и панонског Г.Г. Максима. Спомен Светог Максима Исповедника свечано је прослављен у манастиру Свете Тројице у Кули Светом Архијерејском Литургијом којом је началствовао слављеник – Његово Преосвештенство Хорепископ новобрдски и панонски Г.Г. Максим.Владици Максиму су на Литургији саслуживали: Његово Преосвештенство Хорепископ хвостански и барајевски Г.Г. Наум, архимандрит Варнава (Димитријевић), протосинђел Иринеј (Ристић), протосинђел Агапит (Бичанин), протосинђел Прохор (Ацковић), јеромонах Мартинијан (Ђурђевић), јеромонах Симеон (Весића), јеромонах Сава (Мирковић), јеромонах Никодим (Малешевић), јерођакон Пајсије (Марковић) и ђакон Славен (Стевановић). Литургији је присуствовао и Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски у егзилу Г.Г. Артемије. Литургији је присуствовало око 200 верника. Неки од њих су се причестили Пресветим и Животворним Тајнама Христовим.

Након Свете Литургије Владика Артемијe је обавио чин резања славског колача и благосиљања жита које је у част Преподобног Максима Исповедника принео Владика Максим.

Након Литургије у својој архипастирској беседи Владика Артемије је говорио о животу Светог Максима и његовом исповедању Праве Вере:

“То значи, браћо и сестре, Права Вера. То значи исповедати Господа Христа свуда и у свакој прилици без страха, без устручавања, јер Господ је изговорио ове речи: „Ко призна мене, признаћу и ја њега, а ко се одрече мене, онда ћу се и ја њега одрећи пред Оцем небеским.“ Тај пример светог Максима исповедника пратили су и следовали многи у историји Цркве Христове. Свети Марко Ефески и многи други који су такође били неустрашиви борци и сви мученици који су за Христа пострадали, они су за Праву Веру и главе своје положили и крв своју пролили.

А данас, има ли данас исповедника који су спремни да било шта претрпе за Веру Праву, за име Господа Христа? Чини ми се врло мало је таквих. Свуда је и код свакога завладао неки страх, и без  претње ма са које стране, али чују: “не треба ићи са тим, не треба ићи за тим, они су овакви, они су онакви…“, и онда људи и они који знају, а није их мало, који знају где је права истина, они страха ради јудејскога, устручавају се да отворено исповедају своју Веру, и тиме потпадају под ону осуду коју су уста Господња изрекла, да ће се Господ њих одрећи пред Оцем Својим Небеским.“

Уследила је трпеза љубави за све присутне. Овом приликом присутном монаштву и верном народу пригодним беседама обратили су се Владике Наум и Максим.

Инфо служба

Прочитајте транскрипт беседе изговорене на Литургији.