Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Катакомбе / Прослављена храмовна слава катакомбе у Гринбаху

Прослављена храмовна слава катакомбе у Гринбаху

Print Friendly, PDF & Email

У другу недељу по Педесетници наша света црква слави Сабор свих српских светитеља. Овај празник је покретан и текуће 2015. године прослављан  је 1/14. јуна.

Управо овом празнику посвећена је катакомба у аустријском граду Гринбаху, недалеко од Беча. Тим поводом, уочи празника, у поменутој катакомби служено је велико вечерње којим је началствовао архимандрит Варнава а саслуживао му је јерођакон Паладије.

На сам дан празника архијерејску литургију служио је Његово Преосвештенство епископ рашкопризренски и косовскометохијски у егзилу Г.Г. Артемије уз саслужење шест свештенослужитеља.

За певницом су биле монахиње истоимене епархије. Овом свештеном литургијском сабрању, поред верника из Беча, Граца и околних градова, присуствовало је и четрдесетак верника из Србије, што је празничној радости дало још једну узвишену ноту и печат незаборава код свих присутних.

По завршетку Литургије пререзан је славски колач протосинђелу Димитрију, настојатељу ове катакомбе, и протосинђелу Агапиту, који је славио свог небеског заштитника – преподобног Агапита печерског. Затим се верном народу обратио Владика Артемије веома надахнутом архипастирском беседом. Уследила је богата трпеза љубави за све присутне коју су припремили домаћини из Аустрије.

Поменимо на крају и велику жртву љубави верника из Србије који су, предвођени оцем Агапитом, поднели напор дванаесточасовног путовања до катакомбе у Гринбаху. Господ нека им богато узврати. Ову посету Аустрији верници из Србије су искористили да посете знаменитости Беча. У овом граду писане су важне странице историје нашег народа. У Националној библиотеци у Бечу чува се преко 20 000 књига на српском језику.

Са прве храмовне славе катакомбе Свих српских светитеља у Гринбаху, прве катакомба епархије рашко-призренске и косовско-метохијске у егзилу изван граница Србије, верници су се вратили својим домовима духовно богатији, са жељом и молитвом Господу да заграничних катакомби и оваквих светковина у њима буде што више, а све у славу Божију и на спасење нашег богољубивог и многострадалног српског народа.

Амин. Боже дај.