Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Катакомбе / Велика радост у малој катакомби. Храмовна слава катакомбе у Бору

Велика радост у малој катакомби. Храмовна слава катакомбе у Бору

Print Friendly, PDF & Email

У уторак, 1/14. јула, када Света Црква прославља Свете мученике и бесребренике Козму и Дамјана, свечано је прослављена храмовна слава истоимене катакомбе у Бору. Тим поводом Свету Архијерејску Литургију у овој најмањој катакомби епархије у егзилу служио је Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски и косовско-метохијски у егзилу Г. Г. Артемије уз саслужење архимандрита Варнаве Димитријевића, протосинђела Агапита Бичанина, протојереја Лазара Секулића (старешине катакомбе) и ђакона Паладија Матића. Овом свештеном Литургијском сабрању присуствовало је монаштво епархије и педесетак верника из Бора и околине.

У својој беседи Владика је говорио о непоколебивој вери, бесплатном лечењу и чудодејству Светих мученика и бесребреника Козме и Дамјана истичући при томе да и ми у нашем народу, у нашој отаџбини, имамо многе лекаре – чудотворце: Светог Василија Острошког, Светог Наума Охридског, Јоаникија Девичког, Петра Коришког и многе друге угоднике Божије, који су такође Богу вером угодили и задобили благодат и силу Божију у својим моштима. „Они до данас својим моштима, својим молитвама помажу свима нама који им се обраћамо, који им се молимо. Позната су многобројна чудеса у свим нашим светињама где се народ обраћа када је у невољи“ – нагласио је Владика. Завршне речи беседе прогоњеног за веру архипастира Христовог слиле су се у молитву: „Нека би Господ молитвама светих бесребреника и нама данас овде сабранима даровао ту исту благодат Светога Духа коју су они имали, да и ми живимо као што су они живели, да Бога славимо као што су они славили и да веру чувамо онако као што су они чували, ако треба за ту веру нашу и да пострадамо и да крв своју пролијемо… Нека би Господ нама даровао снаге да ми останемо на томе путу светих Отаца, на путу светосавскоме, да држимо веру као што су они држали, да тој вери учимо наше млађе покољење, децу и омладину, те да се име Божје слави на прави начин у нашем народу док је света и века“.

Након празничне Литургије Владика Артемије је благословио славски колач и жито. Овогодишњи домаћин славе била је сестра Радмила Стојановић из Бора. За домаћина идуће године пријавила се сетра Горица Радмилац такође из Бора. Прослава храмовне славе настављена је богатом трпезом љубави. Домаћини су се потрудили да присутне госте додатно почасте и пригодним програмом припремљеним за ту прилику.

И у овој малој катакомби приметна је била духовна радост – неземаљска радост која се даје само онима који Богу служе у Правди и Истини. Ни мање катакомбе ни веће духовне радости. Ова радост је саставни део сваке прославе у Епархији. Онај је дар Божији и покретачка сила у распетој епархији. Она је печат Божији на сваком Литургијском саборовању у прогону. Онима који кажу да смо пристрасни, тј. сумњичавом али праведном хришћанину, можемо и морамо рећи: Дођи и види (Уп. Јн. 1, 46) и прослави Бога који теши слуге своје у прогону. Њему, Једноме Богу у Тројици, нека је и од нас част, слава и хвала, сада и увек и кроза све векове. Амин.

Инфо служба

 

Прочитајте транскрипт беседе изговорене на Литургији