Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Катакомбе / Сабор Светог Архангела Гаврила у Лозници

Сабор Светог Архангела Гаврила у Лозници

Print Friendly, PDF & Email

У недељу 13/26. јула, на празник Саборa Светог Архангела Гаврила, Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски и косовско-метохијски у егзилу Г.Г. Артемије, служио је Свету Архијерејску Литургију у манастиру Светог Николаја у Лозници код Чачка уз саслуживање свештеномонаха и свештенођакона епархије.

На Светој Литургији је Владика Артемије у чин јерођакона рукоположио монаха Никодима Малешевића, сабрата манастира Свете Тројице у Кули.

Након Свете Литургије Владика је обавио чин резања славског колача и благосиљања жита, које су у част преподобне Саре мисирске и Архангела Гаврила  припремиле монахиње слављенице – Сара (настојатељица обитељи) и монахиња Гаврила.

После Свете Литургије, Владика Артемије се обратио присутним верницима надахнутом беседом у којој је нагласи  да је Господ данашњи дан испунио таквом благодаћу својом, таквим радостима небеским да се то не може у једној речи исказати ни објаснити јер се у исти дан прославља недеља као мали Васкрс, празник Светог  Архангела Гаврила, спомен Светих Отаца првих шест Васељенских сабора као и преподобна Сара Мисирска. Пожелео је срећан и Богом благословен имендан мати Сари и сестри Гаврили а присутном народу – „да их Господ обаспе сваким својим небоземним благословом, свим оним што само Бог може дати људима, а даје много“.

У манастирској трпезарији, уприличена је трпеза љубави за све госте, коју је припремила мати Сара са сестрама.

Инфо служба

Прочитајте транскрипт беседе изговорене на Литургији.