Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Катакомбе / Свечано прослављена храмовна слава у манастиру Свете великомученице Марине у Дудовици

Свечано прослављена храмовна слава у манастиру Свете великомученице Марине у Дудовици

Print Friendly, PDF & Email

Дана 17/30. јула, када Света Црква слави Свету великомученицу Марину, у истоименом манастиру у Дудовици свечано је прослављена храмовна слава. Свету Архијерејску Литургију служио је Његово Преосвештенство епископ рашко-призренски и косовско- метохијски у егзилу Г. Г. Артемије уз салуживање хорепископа старорашког и лозничког Г. Г. Николаја и десетак свештенослужитеља епархије рашкопризренске и косовско-метохијске у егзилу. Овом свештеном литургијском сабрању присуствовало је монаштво епархије и око 200 верника.

У својој архипастирској беседи Владика Артемије је најпре говорио о вери и мученичком страдању за Христа Свете великомученице Марине а затим поучио своју паству шта нам сведочи вера, страдање и прослава светих мученика и других угодника Божијих у Цркви: „То нам сведочи да  смо и ми позвани и призвани да се угледамо на те наше претке у вери, на свете апостоле, на свете оце, преподобне оце и матере и свете мученике, да и ми останемо у вери нашој православној чврсти, непоколебљиви, да чувамо веру своју као што су они чували, да будемо спремни за ту веру и да пострадамо и да будемо лишени свих почасти, свих богатства и свег имања – све за Христа а Христа ни зашта. То је девиза оца Јустина, то је девиза светог кнеза Лазара, то је девиза свих оних који су у Господа чврсто веровали. Све се може дати и изгубити али Христа не можемо дати и не смемо га никада изгубити“.

Након Свете Литургије Владика Артемије је обавио чин резања славског колача и благосиљања жита које су принели сестринство манастира и овогодишњи домаћини славе Ненад Ковачевић и  Војислав Стошић из Лазаревца. За идућу годину за домаћина славе пријавили су се Горан Калушевић и Ангелина Миајловић из Лазаревца.

На крају је Владика Артемије уручио захвалнице ктитору манастира Драгану Ристивојевићу из Београда и добротворима манастира као уздарје  за испољену делатну љубав у борби за очување чистоте Светог Православља и за ревност према храму Божијем и његовом благољепију.

Уследила је трпеза љубави за све присутне коју је припремило сестринство ове скромне обитељи . „Скромне али свете. Скромне по спољашњем изгледу а богате и предивне по благодати Божијој која у њој обитава“ – како Владика рече у својој  данашњој беседи.

Инфо служба

Прочитајте транскрипт беседе изговорене на Литургији.