Почетна / АУТОРИ / Архимандрит Пантелејмон / Скривени духовни бисери Епархије у Егзилу (2)

Скривени духовни бисери Епархије у Егзилу (2)

Print Friendly, PDF & Email

Катакомбни манастир Рођења Пресвете Богородице у селу Прањани (код Равне Горе)

Када из Чачка кренете према Гојној Гори после петнаест километара долазите до прелепог српског планинског села Прањани. Катрићи су засеок овога села кога, у наше време, освећује и додатно краси нови духовни бисер нашег народа – катакомбни манастир Рођења Пресвете Богородице.

Старешина овог маленог и прелепог манастира је монахиња Марија (Симић), родом из Београда. Ограђена благословом свог духовног оца и Епископа – Владике Артемија, мати Марија је својим залагањем, великим трудом и посвећеношћу, заједно са сестром Драганом, сестрама у Христу које им помажу, верницима и људима добре воље, подигла ову прелепу светињу на месту које је до недавно било само још једно у низу тужних, запуштених и опустелих сеоских имања у Србији. Село Прањани се налази у општини Горњи Милановац, у непосредној близини села Коштунићи и славне, херојске и устаничке Равне Горе. Имање за манастир је поклонио мештанин села, брат Петар Трифуновић, на предлог свог комшије који је годинама уназад „видео“ – интуитивно размишљао и осећао, да ће управо на том сеоском имању једног дана нићи и процветати манастир.

Поред изградње манастира, обнове и реновирања запуштених објеката, мати Марија се са сестрама бави производњом и паковањем брикета за нашу епархију и домаћих производа (природни воћни сок, слатко, ракија – шљивовица…). До сада је наш Владика Артемије служио на празник Мале Госпојине, а пошто су при крају завршни радови на унутрашњем уређењу светог храма и израда иконостаса, верујем да ће у њему ускоро, уз Божију помоћ, почети редовна богослужења, чиме ће ова предивна светиња започети свој духовни живот пуним плућима (по дефиницији св. Аве Јустина Ћелијског: „Шта је манастир? – Богослужење. Шта је монах? – послушање“). Верујем да ће овај духовни бисер открити искрени боготражитељи и верујући народ тог краја и шире, и да ће манастир бити посећен. Не може се град сакрити када на гори стоји (Уп. Мт. 5, 14).

У манастиру сам упознао и наша два брата из Новог Сада и Сомбора који су се са својим породицама доселили у Прањане. Сазнавши да ЕРП у егзилу у овом крају има пуно светиња (Леушићи, Прањани, Крива Река, Лозница, Љуљаци…), они су купили сеоско имање (4 хектара) и доселили се ту, где настављају свој живот и рад (производњу и ручну израду сапуна од природних и здравих домаћих састојака).

Многаја и благаја љета мати Марији, сестри Драгани и сестрама и верном народу који им помажу да доврши започете радове на рађању и уобличавању још једне катакомбне светиње Епархије рашко-призренске и косовско-метохијске у егзилу, благословене и предивне!

Архимандрит Пантелејмон

{gall}galerije/pranjani{/gall}