Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Катакомбе / Лазарева субота у манастиру Светог архиђакона Стефана у Ариљу

Лазарева субота у манастиру Светог архиђакона Стефана у Ариљу

Print Friendly, PDF & Email

На Лазареву суботу, 18. марта/31. априла, Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски у егзилу Г.Г. Артемије служио је Свету Архијерејску Литургију у манастиру Светог архиђакона Стефана у Ариљу уз саслужење: архимандрита Варнаве (Димитријевића), протосинђела Агапита (Бичанина) и јерођакона Паладија (Матића). Светој Архијерејској Литургији присуствовало је око 80 светосаваца. Неки од њих су се и сјединили са Господом Христом кроз Свето Причешће.

У својој архипастирској беседи Владика Артемије је поучио своју паству:

„Јуче, браћо и сестре, завршисмо свету Четрдесетницу, свети Велики пост, у којој смо се трудили колико је ко могао и знао да пости душу своју од грехова од нечистоте кроз пост, кроз молитву, кроз исповест грехова својих и кроз причест Светим Тајнама Христовим. Све је то установила света Црква, браћо и сестре, да бисмо се ми духовно и телесно припремили да сачекамо и прихватимо васкрслога Господа коме у сусрет идемо. Али, пре Васкрсења Христовога предстоји Његово велико страдање, распеће на Крст, сахрана и тако даље. Господ је често пута у својим проповедима то наговештавао и ученицима и народу који га је пратио. Али није многима било јасно шта то значи. Зато је по милости Божијој данашњи празник васкрсења Лазаревог један од доказа тога да ће и Господ васкрснути. Јер каже у данашњем светом тропару да опште васкрсење, дакле, свих људи који су икада живели на земљи, да ће, уверавајући нас Господ у то васкрсење, без тога васкрења, Он је васкрсао Лазара четири дана после његове смрти када је већ био сахрањен…

Господ је ово све учинио, како каже, пре Свога страдања, да не би људе видећи га распетог на Крсту видећи га шибаног, видећи га окрвављеног са трновим венцем на глави, да се не би саблазнили и помислили па није ово Син Божији. Него, каже данашњи тропар уверавајући нас, и нас данас, у свеопште васкрсење и у своје васкрсење, он је подигао Лазара из гроба. Ето то је данашњи тај празник, браћо и сестре. Нека Господ дарује и нама снаге и те вере као што је имала Марта и Марија и четверодневни Лазар који је био пријатељ Христов, да и ми будемо и останемо пријатељи Божији, а остаћемо ако будемо држали Веру Православну и ако будемо живели по тој Вери. Вера сама није довољна, јер каже свети апостол Петар: „Вера без дела је мртва.“ Значи поред наше Праве Вере којом живимо, треба и да чинимо добра дела, да вршимо заповести Божије, да се чувамо од греха, да се клонимо свега онога што је зло и рђаво, што је противно вољи Божијој. И само тако ћемо онда бити спремни да дочекамо и празник Васкрсења Христовога, али да дочекамо и наше васкрсење у последњи дан као и наш живот у Царству Христовоме.

Уследила је трпеза љубави за све присутне.

Инфо служба

Прочитајте транскрипт беседе изговорене на Литургији.