Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Катакомбе / Посета Хорепископа Максима Катакомби у Гринбаху код Беча и аустријској пастви

Посета Хорепископа Максима Катакомби у Гринбаху код Беча и аустријској пастви

Print Friendly, PDF & Email

Његово Преосвештенство Хорепископ новобрдски и панонски Г. Максим (Новаковић) са јерођаконом Пајсијем (Марковићем) боравио је у Аустрији од петка 13. новембра до уторка 17. новембра у обиласку пастве која се духовно налази у Епархији рашко-призренској и косовско-метохијској у егзилу, а живи на простору ове европске државе.

Дочек владике Максима и његове пратње приређен је у катакомби Сабора Српских Светитеља у Гринбаху код Беча, где су гости наредних дана и били смештени. У суботу је, на дан Светих Бесребреника и Чудотвораца Козме и Дамјана, скромно обележена слава владике Максима и јерођакона Пајсија, који је традиционално славе сваке године још од времена када су били сабраћа манастира Сопоћана, у којима почивају мошти ових светитеља, а из кога су протерани 2010. године. Владика је најпре присуствовао Литургији коју су одслужили протосинђел Димитрије (Ђоковић), настојатељ катакомбе, и јерођакон Пајсије, а потом и чину освећења славског колача. Будући да је у Аустрији за наше вернике субота већином радни дан, окупио се мањи број верника, који су и припремили славски колач и послужење у славу поменутих светитеља. Остатак дана гости из Србије су са манастирском братијом обилазили окружење катакомбе у Гринбаху и део времена посветили разговору са нашим верницима.

У недељу је хорепископ Максим служио Архијерејску Литургију у катакомби, а саслуживали су му протосинђел Димитрије и јерођакон Пајсије. У беседи је владика објаснио зашто је Господ прво истерао демоне из гадаринског бесомучника, а тек потом излечио крвоточиву жену и васкрсао Јаирову кћер. Литургији је присуствовало око 70 верника.

У понедељак на Ђурђиц владика је поново присуствовао Литургији коју су у катакомби служили протосинђел Димитрије и јерођакон Пајсије, а потом је пререзао славски колач искушенику Ивану, сабрату ове катакомбе. Такође су пререзани колачи и осталим славарима, после чега је владика у краћем обраћању честитао славу свим славарима. После послужења, настојатељ катакомбе и гости из Србије су се упутили у главни град Штајерске, универзитетски центар Грац, где су посетили једну православну породицу поводом њихове крсне славе и том приликом им је владика осветио и пресекао славски колач. У остатку дана владика и његова пратња су посетили стари део града и вратили се у катакомбу у Гринбаху.

У уторак у преподневним часовима владика Максим и његова пратња су отпутовали за Србију.

Инфо служба

Послушајте аудио снимак беседе изговорене на Литургији.

{mp3}bsdmxm15112015{/mp3}

Фотогалерија.