Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Катакомбе / Недеља 37. по Духовдану у манастиру Св. Јустина Ћелијског у Барајеву

Недеља 37. по Духовдану у манастиру Св. Јустина Ћелијског у Барајеву

Print Friendly, PDF & Email

У Недељу 37. по Духовдану, 1/14.фебруара, Његово Преосвештенство Хорепископ новобрдски и панонски Г. Максим служио је Свету Архијерејску Литургију у манастиру Светог Јустина Ћелијског у Барајеву, уз саслужење настојатеља обитељи – архимандрита Наума (Мирковића), сабрата манастира –  протосинђела Игњатија (Станића) и сабрата манастира Свете Тројице у Кули – јерођакона Пајсија (Марковића).

Овом свештеном литургијском сабрању присуствовало је око 150 светосаваца, који су, поред литургијских молитава и Светог Причешћа, могли да се укрепе и богонадахнутом архипастирском беседом Владике Максима. У својој беседи Владика је протумачио јеванђелску причу о царинику Закхеју, нагласивши при томе моћ савршеног делатног покајања, које је управо Закхеј пројавио спремношћу да четвороструко врати онима којима је неправедно отео.

Света Црква је у прошлу недељу  прослављала Светог Мученика Трифуна. Говорећи о овом великом угоднику Божијем, владика је нагласио: „Он је исцељивао болеснике, протеривао зле духове. Био је изабрани сасуд Божји испуњен том целебном благодаћу Духа Светога. Његов побожан живот био је крунисан управо мученичким подвигом. Мучеништво је дар Божији и оно се наслеђује само побожним животом и  заслужује од Бога само побожним животом. Једино онај који је себе освештао побожним животом има снаге да мученички подвиг започне и доврши онако како треба остајући доследан и веран исповедању имена Христовог, исповедању вере у Христа Богочовека. Црква православна је из тог разлога, из те суштинске битности и важности и мучеништва светих мученика, сва омеђена њиховим светим моштима. Крв светих мученика која је у потоцима проливана у првим вековима била је духовно семе на којем је поникла и разрасла се Црква Божија по читавој васељени.“

После Свете Литургије Владика Максим је обавио  чин резања славског колача и благосиљања кољива које је у част Светог Мученика Трифуна принео сабрат манастира Светог Јустина Ћелијског јерођакон Јоасаф, прослављајући на тај начин своју Крсну славу.

Уследила је трпеза љубави за све присутне коју су заједнички припремили братство манастира и бројни верници при катакомби.

Уредништво

Прочитајте транскрипт беседе изговорене на Литургији.