Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Катакомбе / Празник Сретења Господњег у манастиру Свете Великомученице Марине у Дудовици

Празник Сретења Господњег у манастиру Свете Великомученице Марине у Дудовици

Print Friendly, PDF & Email

На празник Сретења Господњег, 2/15. фебруара, Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски и косовско-метохијски у егзилу Г. Артемије служио је Свету Архијерејску Литургију у манастиру Свете Великомученице Марине у Дудовици код Лазаревца, уз саслужење архимандрита Варнаве (Димитријевића), протојереја Жељка (Марића) и јерођакона Паладија (Матића).

Празнична радост је употпуњена присуством десетак монахиња из других манастира епархије и око стотину верника из Београда, Лазаревца и околних места, који су дошли да заједно са својим епископом прославе овај диван празник.

У својој архипастирској беседи владика Артемије је рекао:

„И у оно време док је Господ ходао по земљи, људи су били подељени на оне који су ишли за Господом Христом, који су слушали Његову науку, који су веровали Његовим речима, гледали Његова преславна чудеса и примали то у срце своје. А били су и они који су га презирали, који су га ружили, који су га називали свакојаким разним именима, погрдним, чак – у Њему је ђаво – и то су говорили фарисеји тадашњи. Дакле, то што се дешавало тада, дешава се кроз сву историју Цркве Божије, ево, више од две хиљаде година. Увек у свакој генерацији, у сваком народу, у сваком нараштају било је људи који су ишли за Господом Христом, који су веровали у Њега и које је Он уздизао, како и рече Симеон „да многе подигне“. Подигао их је из греха, подигао их је у светост, подигао их је из смрти у живот и са земље на небо. Али је бивало и оних и данас их има нажалост не мали број, оних који у Бога не верују, који против Господа Христа измишљају разне клевете и ружне ствари, који говоре против Њега, не слушају Његове заповести и њих Господ обара, све оне који нису прихватили Господа Христа. То су они које је Господ Својим доласком оборио и они су нашли своје место тамо, које је припремљено ђаволу и анђелима његовим, нашли су место у паклу огњеноме. Господ Христос и данас, браћо и сестре, по земљи ходи и сусреће се са многима и са многима. И сви ми треба да доживимо своје лично сретење са Господом Христом, свој лични сусрет са Господом Христом као што је то доживео праведни Симеон.“

После Свете Литургије уприличено је послужење за све присутне од стране сестринства манастира. Том приликом су верници, који посећују овај манастир, добили пастирски благослов владике Артемија за оснивање хора „Свети Сава“.

Убудуће ће овај новоосновани хор епархије у егзилу славити Светог Саву као своју славу.

Уредништво

Прочитајте транскрипт беседе изговорене на Литургији.