Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Катакомбе / Заупокојена Литургија и опело новопочившем протојереју Слободану Илићу

Заупокојена Литургија и опело новопочившем протојереју Слободану Илићу

Print Friendly, PDF & Email

У понедељак 9/22. фебруара ове године, у манастиру Светог Николаја Мирликијског у Лозници код Чачка, служени су заупокојена Литургија и опело новопочившем служитељу Божијег олтара протојереју Слободану Илићу (1943 – 2016).

Заупокојену Литургију је служио Његово Преосвештенство Епископ старорашки и лознички Г. Николај уз саслужење протосинђела Иринеја (Ристића), протосинђела Агапита (Бичанина), јеромонаха Софронија (Ердељана) и јерођакона Партенија (Матијашевића).

Опело је служио Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски у егзилу Г. Артемије уз саслужење Хорепископа Николаја и двадесетак свештенослужитеља епархије. Светој Литургији и опелу присуствовало је свештенство и монаштво епархије, супруга оца Слободана – Ружа, синови – Александар и Никола, бројни сродници и некадашњи парохијани проте Слобе, и многобројни светосавци из различитих крајева Србије. Након одслуженог опела, Владика Артемије је изговорио погребно слово:

„У име Оца и Сина и Светога Духа!

Браћо и сестре, нећу се обраћати вама него нашем драгом покојнику.

Драги оче Слободане, ево, скупио си нас данас у овом Божјем храму да се од нас опростиш и да одеш тамо где ти је припремљено место покоја. Многе песме и молитве данас упутисмо Господу за твоју душу, да је прими у рајска насеља и да ти дарује Царство Небеско и Живот Вечни у њему. Али највише се понављао онај стих: „Блажен си кога си изабрао и примио Господе.“

Заиста, драги прото, ти си двоструко блажен. Изабран си када си кренуо у Богословију да се спремаш за узвишени чин, за узвишену службу свештеничку. Изабран си када си постао свештеник и рукоположен, изабран си и сада када те је Господ позвао Себи у Царство Своје Небеско. Ми смо дошли да ти кажемо: „Блажен је пут којим данас идеш, душо, јер ти је припремљено место покоја.“ Ти си целога живота, у ствари, и радио ништа друго него си припремао себи место покоја својим животом, својим речима, својим примерима, својом молитвом. Многе си од ових овде сабраних данас задужио, поучио, молио се Богу за њих и они су данас овде да се помоле за тебе. Ево, и твоја је породица овде са нама, твоја супруга, твоји синови дошли су да се с тобом опросте. Но ти, драги прото, не идеш у непознато. Ти си учио Јеванђеље Христово, проповедао си га народу Божјему и знаш да је Господ рекао: „Онај који верује у мене, ако и умре живеће.“ Ти си веровао и живео си вером и зато смо ми уверени да ћеш ти бити онај који ће васкрснути у последњи дан у васкрсење живота. Господ је рекао: „Иде час и већ је настао када ће мртви у гробовима чути глас Сина Божијега и изићи ће они који су учинили добро у васкрсење живота а који су чинили зло у васкрсење суда.“ Ти си се, драги оче Слободане, трудио целога живота да чиниш само оно што је Бог заповедио, што је Божја воља, чему си се учио у Богословији, чему си научен од својих претпостављених и томе си учио и друге припремајући најпре и себе.

Нека ти је, драги оче прото, срећан пут из овог земаљског живота, из ове долине плача где је много суза, много патње, много бола али идеш тамо одакле одбеже сваки бол, туга и уздисање и тамо где је живот бесконачни. Нека те Господ прими у Царство Небеско Своје, нека ти дарује живот вечни и да дочекаш тамо и све нас, када дође коме време да пођемо твојим путем.

Ми, драга браћо и сестре, сабрали смо се данас да испратимо оца Слободана, да се помолимо за њега и да умолимо њега да се и он од данас моли за нас као што се молио док је био овде са нама.

Бог душу да му опрости!“

Земни остаци оца Слободана сахрањени су на Старом гробљу у Краљеву.

Господ да настани душу оца Слободана у Царству Небеском. Амин.

Инфо служба