Почетна / ПОДСЕЋАЊА / Подсећања / Подсећање: Владика Артемије посетио рањеног свештеника у Бондстилу

Подсећање: Владика Артемије посетио рањеног свештеника у Бондстилу

Print Friendly, PDF & Email

ГЛАСНИК КиМ БРОЈ 15

Грачаница, 13. јули 2000

Данас је епископ Артемије са делегацијом епархије Рашко-призренске посетио рањеног свештеника Драгана Којића, богослова Звонка Костића и Бранка Полаћевића који су рањени у току јучерашњег напада албанских терориста на њихово возило у близини с. Клокот, општина Витина.
Сва тројица рањеника су у стабилном стању и налазе се у војној болници у америчкој бази Бондстил код Урошевца. Тамо им је одмах након напада указана прва помоћ, а касније синоћ су и оперисани. О. Драган је испричао како се десио напад. Док се он са још двојицом својих сапутника возио колима из с. Клокота, где је одслужио Литургију за Петровдан, на око 1,5 километара од Клокота у правцу Витине једно возило које је ишло иза њих нагло је убрзало и дошло паралелно са леве стране возила о. Драгана.

Непознати нападач извадио је револвер и почео је да пуца на свештеника. Један метак је погодио оца Драгана у леву руку, други метак је погодио богослова Звонка Костића у леву бутину и изашао кроз доњи део стомака на другу страну. Трећи метак је погодио Бранка Полаћевића, из Витине, у леву ногу. Два метка су погодила лим аутомобила и нису никога повредила. Након напада нападачи су одмах одјурили у правцу Витине. О. Драган је зауставио возило и покушао да се врати према Клокоту. Богослов Звонко је имао обилно крварење у доњем делу стомака. У међувремену су наишла кола УНМИК полиције која су повређене хитно евакуисала у базу Бондстил.

Из незваничних извора блиских америчком КФОР-у сазнаје се да су двојица нападача, косовски Албанци, ухапшени неколико сати након напада и да су повређени Срби већ препознали у њима оне који су пуцали на њих. Тренутно је у току истрага и очекује се да ће ухапшени бити убрзо оптужени за покушај убиства са предумишљајем. Из поменутих извора сазнаје се да је КФОР препознао у двојици ухапшених припаднике бивше ВОЈНЕ ПОЛИЦИЈЕ ОВК, која је још од раније позната по бројним злочинима нарочито против Срба. Ова полиција је била под директном командом генерала Чекуа и Хасима Тачија као највиших вођа ОВК. СНВ КиМ је затражило детаљан увод у детаље истраге и судског процеса. Америчком КФОР-у је изражена захвалност за професионалну и квалитетну медицинску помоћ повређенима као и за ефикасно хапшење двојице албанских терориста.

Свештеници гњиланског краја су обавестили владику Артемија да су још 7. јула упутили званично саопштење у коме јавно протествују због неистинитог писања албанског листа ДИТА. Наиме у тексту који је објављен 4 јула у листу ДИТА објављена је фотографија на којој су два лица међу групом осталих који су названи паравојним снагама обележена као православни свештеници из гњиланског краја, који су по коментару ДИТЕ „благосиљали насиље и опрастали грехове починиоцима злочина“. Свештеници гњиланског краја тврде да лица на слици уопште не одговарају изгледу ниједног српског православног свештеника и да је реч о намерном покушају да се компромитује Црква. Српски свештеници су јавно затражили од КФОР-а и УНМИК-а да посебном експертизом доказе да није реч о православним свештеницима. Осим тога Епархија је отворено затражила од Др. Кушнера да хитно предузме мере против поступка листа ДИТА који упорно наставља са објављивањем лажних и непотврђених информација, прозивајући људе по имену и де фактно изричући им јавну смртну пресуду – ФАТВУ. Мишљење Цркве јесте да је овај покушај убиства свештеника директна последица хистерије коју спроводе албански екстремисти преко новина. Овакво понашање није слобода медија већ слобода јавног линча која не сме бити дозвољена.

Због недостатка потпуних информација СНВ КиМ је у јучерашњем саопштењу пренело да је у колима био и богослов по имену Драгиша као и трогодишње дете оца Драгана. Међутим они нису били у колима јер су остали у цркви у Клокоту након службе. У кола је ушао Бранко Полаћевић из Витине који је замолио свештеника да га пребаци до његове куће.

ЕПАРХИЈА РАШКО-ПРИЗРЕНСКА ТРАЖИ ПРАТЊУ ЗА СВЕ СВЕШТЕНИКЕ И ЗАШТИТУ РУШЕВИНА ЦРКАВА

Епархија рашко-призренска ће затражити од УНМИК-а и КФОР-а редовну пратњу за све свештенике СПЦ који обављају своје парохијске дужности.

Међународна мисија је дужна да православним свештеницима омогући нормално обављање својих верских дужности.

Будући да свештеници СПЦ на Косову редовно шаљу извештаје да Албанци на више локација постепено уклањају рушевине православних цркава Епархија рашко-призренска ће затражити да се све наше рушевине боље обезбеде како се не би допустило да се оне потпуно уклоне и да се на црквеној земљи подижу незаконито албанске куће или друге грађевине. КФОР за сада обезбеђује само читаве цркве и верске објекте, али не и рушевине.