Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Катакомбе / Недеља о блудном сину у манастиру Св. Јустина Ћелијског у Барајеву

Недеља о блудном сину у манастиру Св. Јустина Ћелијског у Барајеву

Print Friendly, PDF & Email

У Недељу о блудном сину, 15/28. фебруара, Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски у егзилу Г. Артемије служио је Свету Архијерејску Литургију у манастиру Светог Јустина Ћелијског у Барајеву уз саслужење архимандрита Варнаве (Димитријевића), архимандрита Наума (Мирковића), протосинђела Игњатија (Станића), јереја Жељка (Јовановића) и јерођакона Паладија (Матића).

Литургији је присуствовало око 300 светосаваца који су се, поред литургијских молитава и Светог Причешћа, могли укрепити и веома надахнутом  беседом Епископа Артемија.

Тумачећи јеванђелску причу о блудном сину (Лк. 15, 11-32 ) владика је поучио своју паству:

„Која је то земља далека где је блудни син отишао? То је земља греха. Сваки грех је, у ствари, туђа и далека земља. У тој земљи се Бог не види и Бог нас не види…  Која је то глад која је њега мучила у тој далекој земљи? То је глад духовна, браћо и сестре. Глад за добром, глад за врлином, глад за оцем својим којег је он напустио. Јер је земља греха, земља и глади.“ Објашњавајући лек коме је прибегао блудни син, Епископ Артемије је рекао: „Шта значи покајање? Пре свега свест о својим гресима, сагледавање свога греховног живота, као што је овај син дошао себи и видео у каквој се беди налази.“

После Свете Литургије уприличено је послужење за све присутне од стране братства манастира и верног народа при катакомби.

Уредништво

Прочитајте транскрипт беседе изговорене на Литургији.