Почетна / АРХИВА / Манастир Нова Никеја у Лелићу свечано прославио своју храмовну славу

Манастир Нова Никеја у Лелићу свечано прославио своју храмовну славу

Print Friendly, PDF & Email

Светим Оцима I Васељенског сабора посвећен је мушки манастир Епархије рашко-призренске у егзилу у Лелићу код Ваљевa. У недељу, 7/20. маја, овај скромни манастир, задужбина Епископа Артемија, назван Нова Никеја, свечано је прославио своју храмовну славу. Свету Архијерејску Литургију поводом храмовне славе служио је Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски у егзилу Г.Г. Артемије уз саслужење: Његовог Преосвештенства Хорепископа старорашког и лозничког Г.Г. Николаја, Његовог Преосвештенства Хорепископа новобрдског и панонског Г.Г. Максима, Његовог Преосвештенства Хорепископа хвостанског и барајевског Г.Г. Наума и још 17 свештенослужитеља Епархије. Овом свештеном литургијском сабрању присуствовало је око 600 верника из разних крајева наше отаџбине и расејања. Неки од њих су се причестили Пресветим и Животворним Тајнама Христовим.

У току Литургије Владика Артемије је у чин јереја рукоположио ђакона Горана Калушевића.

Након Литургије Владика Николај је извршио чин резања славског колача и благосиљања жита које су у част Светих Отаца I Васељенског сабора принели манастирско братство и овогодишњи домаћини славе Синиша и Софија Ђурин из Новог Сада. За наредну годину пријавио се Милан Мићић из Беча.

Архипастирском беседом присутнима се обратио Владика Наум. У својој беседи Владика Наум је најпре честитао славу Владици Артемију и братству манастира, уз молитвену жељу да идуће године манастирску славу прославе у новом храму, а затим је говорио о борби Никејских Отаца за Истину Христову и потреби данашњих хришћана да се угледају на њих како би задобили милост од Господа и освећење. При томе је Владика Наум подсетио на речи Светог Максима Исповедника: „Сваки човек се освећује исповедањем вере“ и Светог Григорија Богослова: „Ћутањем се издаје Бог“. На крају своје беседе истакао је светли пример борбе за веру и неуморног труда Епископа Артемија, који у наше време стоји на челу бораца за истину Христову а задње атоме своје телесне снаге улаже за службу Богу и изграђивање Цркве Божје.

Потом је Владика Артемије, у свом кратком обраћању, узнео благодарност Богу за предивну светковину, а својим Хорепископима, свештенству, монаштву и верном народу захвалност на присуству. Том приликом је Владика Артемије уручио ктиторску захвалницу Тихомиру и Ивани Ђелошевић из Лепосавића.

Празнично славље настављено је трпезом љубави. У току трпезе љубави присутнима се обратио Владика Максим а хор „Преподобни Јустин Ћелијски“ из Барајева извео је пригодни програм.

Инфо служба