Почетна / КАТАКОМБЕ / Прослава храмовне славе у манастиру Светог Николаја у Лозници код Чачка

Прослава храмовне славе у манастиру Светог Николаја у Лозници код Чачка

Print Friendly, PDF & Email

Светом Николају Мирликијском Чудотворцу, великом ревнитељу Православља и великом светилнику Цркве Божје, посвећен је женски манастир у Лозници код Чачка. У уторак, 9/22. маја, када се празнује Пренос његових чесних моштију из Мире Ликијске у град Бари (Италија), манастир је свечано прославио своју храмовну славу. Свету Архијерејску Литургију поводом храмовне славе служио је Његово Преосвештенство Хорепископ старорашки и лознички Г.Г. Николај уз саслужење: Његовог Преосвештенства Хорепископа хвостанског и барајевског Г.Г. Наума, архимандрита Варнаве (Димитријевића), протосинђела Ксенофонта (Томашевића), протојереја Жељка (Марића), протосинђела Агапита (Бичанина), протосинђела Романа (Папића), јеромонаха Софронија (Ердељанина), јеромонаха Никодима (Малешевића), јеромонаха Макарија (Кипљукса), јерођакона Пајсија (Марковића) и јерођакона Дионисија (Морачанина). Овом Светом Литургијском сабрању присуствовао је и Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски у егзилу Г.Г. Артемије. Од око стотину присутних верника мањи број се причестио пречистим Тајнама Христовим.

Након Литургије присутном народу се пригодном беседом обратио Владика Николај. У својој беседи владика је говорио о врлинама Светог Николаја и о позвању хришћања на светост и преображај по угледу на Светог Николаја.

Чин резања славског колача и благосиљања жита обавио је Преосвећени Владика Артемије. Колач и жито принели су: сестринство манастира, ктитор манастира Милоје Стевановић из Чачка и овогодишњи домаћин славе Саво Стевановић из Горачића. За следећу годину пријавио се Владан Глођевић из Рашке. Потом се архипастирском беседом обратио и Владика Артемије:

“Ваша Преосвештенства, часни и преподобни оци, поштоване сестре монахиње, мати игуманијо Саро и сви остали драги гости. Нека је срећан и Богом благословен данашњи дан, овај данашњи празник у који нас је Божија благодат сабрала у овоме Божијем храму да заједно прославимо онога који је Бога прославио. Да прославимо светога Николаја који је наш заштитник, наш молитвеник пред Богом, јер као што рече песма коју су сестре певале: Њега чет’ри стране света славе.

Заиста, нико у хришћанском свету није толико поштован и слављен као свети отац Николај Мирликијски. Зашто? Зато што је, како каже у његовом тропару и кондаку испунио сво Јеванђеље Христово. А Господ је рекао да онај који Њега љуби и њега ће Бог љубити, а Њега љуби онај ко држи Његове заповести. Свети Николај је то показао својим животом и својим чудесима за живота и после смрти. Чули смо и беседу владике Николаја, чули смо и Литургију, али, само бих хтео да нагласим да свети Николај у целом хришћанском свету се прославља као чудотворац и помоћник на води, на мору, јер је он заштитник морепловаца и бродоломника. Али ово је симболично речено, јер цео овај свет, браћо и сестре, јесте једно мртво море, из кога свети Николај спасава оне који се даве у томе мору и који се њему обраћају за помоћ. А сви ми људи који још живимо у овоме свету, сви смо ми у неку руку и морепловци али и бродоломници, јер нема човека да живи а да не греши. А зато и нема греха који се не може опростити сем греха за који се не кајемо.

То је суштина наше Православне Вере, то је суштина апостолске науке и свих светих отаца који нам нашу Веру оставише. То је суштина и садржај Вере коју је нама Србима предао наш свети Сава кроз свој живот, кроз своју науку, да и ми ту Веру држимо, да се њоме спасавамо и да њу сачувамо чисту, неупрљану, неокрњену, неискварену предамо нашим млађим покољењима. Како би се име Божије у нашем народу, име светог Николаја славило у све векове и сву вечност. Амин.“

Уследила је трпеза љубави за све присутне током које је сестринство манастира приредило пригодан програм.

Инфо служба