Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Катакомбе / Храмовна слава у манастиру Преподобног Јустина Ћелијског у Барајеву

Храмовна слава у манастиру Преподобног Јустина Ћелијског у Барајеву

Print Friendly, PDF & Email

У манастиру Преподобног Јустина Ћелијског у Барајеву, у четвртак, 1/14. јуна, свечано је прослављена храмовна слава. Свету Архијерејску Литургију поводом храмовне славе, Преподобног Јустина Ћелијског, служио је Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски у егзилу Г.Г. Артемије уз саслужење: Његовог Преосвештенства Хорепископа старорашког и лозничког Г.Г. Николаја, Његовог Преосвештенства Хорепископа новобрдског и панонског Г.Г. Максима, Његовог Преосвештенства Хорепископа хвостанског и барајевског Г.Г. Наума и 19 других свештенослужитеља епархије. Овом свештеном литургијском сабрању присуствовало је бројно монаштво епархије и око 450 верника из разних крајева наше отаџбине и расејања. Многи од њих сјединили су се са Господом кроз Свето Причешће.

У току Литургије Епископ Артемије је у чин јеромонаха рукоположио јерођакона Леонтија (Кантара), сабрата манастира Пресвете Богородице Тројеручице у Мушветама, а у чин ђакона Бранка (Јованчевића) из Нове Пазове.

Након Литургије Владика Артемије је извршио чин резања славског колача и благосиљања жита које су у част преподобног Јустина Ћелијског принели манастирско братство, чланови хора “Преподобни Јустин Ћелијски“ и овогодишњи домаћини славе: Босиљка Зукановић, Мирослав и Весна Станковић, Оливера Ракић и Босиљка Његомир, сви из Београда. За наредну годину пријавили су се Београђани: Ана Дамјановић, Даница Тишма, Видосава Живковић и Љубица Ћурулић.

Архипастирском беседом присутнима се обратио Владика Николај. У својој беседи Владика  је најпре говорио о монашком подвигу и врлинама светога Јустина Ћелијског а затим нагласио:

“Окупили смо се да му се помолимо, да нас укрепи, да нас подржи у времену овоме када се много страда, када је много издајника, када је много вукова у овчијим кожама који издају Господа Христа, и свету Јеванђелску науку, који врше рефроме у Цркви. Свети ава Јустин Ћелијски свакодневно се молио и свакодневно сузе проливао. Колико би сада он суза пролио да је овде са нама и да је у животу. Колико би само топлих суза, молитвених пролио за све ово што се догађа, за сав народ српски, за ове реформе које се врше у Цркви, за ово безумље које се догађа, за све ове неправде. За све то моли се он и пред светим престолом Божијим и даје нама снагу, снагу да истрајемо у свим искушењима и да чувамо Православље као што га је он чувао. Да чувамо свето Православље као зеницу ока свога. Да чувамо неукаљани, неупрљани лик живога Господа Исуса Христа кога ми имамо православни, кога су сви други јеретици изгубили.“

Празнично славље настављено је трпезом љубави током које је хор “Преподобни Јустин Ћелијски“ извео пригодни програм.

Инфо служба