Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Катакомбе / Прослава Видовдана у манастиру Преподобног Јустина Ћелијског

Прослава Видовдана у манастиру Преподобног Јустина Ћелијског

Print Friendly, PDF & Email

Косово и Видовдан су централни догађаји наше историје и увек су имали пресудну улогу у историји и култури српског народа. Они су симболи нашег опредељењa за духовно и вечно у односу на земаљско и пролазно. На Косову су Свети Кнез Лазар и косовски мученици положили своје животе за Крст часни и слободу златну, за Господа Христа. Због тога је Косово величанствени жртвеник српског народа а Видовдан свесветли дан у историји српског народа, велика духовна победа Срба и путоказ ка Царству небеском. Светли празник Видовдан и ове године свечано је прослављен у свим катакомбама Епархије рашко-призренске у егзилу. Централна прослава традиционално се одржава у манастиру Преподобног Јустина Ћелијског у Барајеву.

Прослава је започела празничним бденијем уочи празника, 14/27. јуна. Бденије је служио Његово Преосвештенство Хорепископ хвостански и барајевски Г.Г. Наум. Уследила је традиционална Видовданска литија. Литија је кренула у поноћ са Трга Републике у Београду. Литија је стигла у манастир Преподобног Јустина Ћелијског у Барајеву око осам часова ујутру. Ове године у литији је  учествовало око 150 светосаваца а траса литије (дужине 35 км) ишла је поред споменика Цару Николају II Романову у центру Београда. Овде је прочитан акатист Светим Царским мученицима Романовим.

На сам дан празника, 15/28. јуна, у манастиру је одслужена Света Архијерејска Литургија којом је началствовао Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски у егзилу Г.Г. Артемије. Епископу Артемију су на Литургији саслуживали: Његово Преосвештенство Хорепископ старорашки и лознички Г.Г. Николај, Његово Преосвештенство Хорепископ новобрдски и панонски Г.Г. Максим, Његово Преосвештенство Хорепископ хвостански и барајевски Г.Г. Наум и 18 свештенослужитеља епархије. Овом свештеном литургијском сабрању присуствовало је око 700 светосаваца из свих крајева наше земље и расејања. Многи од њих причестили су се пресветим и животворним Тајнама Христовим.

По завршетку Литургије одслужен је парастос војсковођама и војницима пострадалим на бојном пољу за Крст часни и слободу златну од Косова до данашњег дана. Пригодне архипастирске беседе на Литургији и парастосу одржали су Епископи Артемије и Максим.

Празновање је, након послужења за све присутне, настављено Видовданском духовном академијом. Академију је отворио Епископ Артемије. На академији су говорили Хорепископ Наум, на тему „Видовдан у српском народу, некад и сад“ и Саша Касаловић, на тему „Видовдан међу Србима на КиМ почетком 21. века.“ На академији су учествовали: монахиње из манастира Светог Николаја у Лозници код Чачка, монахиња Серафима (Џепина), хор „Преподобни Јустин Ћелијски“ из Барајева, гуслар Радомир Фуртула, песник Радомир Димић, рецитатори Никола Костић и Анђела Лекић. Програм академије водила је Бојана Рајковић.

Уследила је трпеза љубави за све присутне, чиме је и завршено овогодишње празновање Видовдана у манастиру Преподобног Јустина Ћелијског.

Инфо служба

Прочитајте транскрипт беседе изговорене на Литургији.

Прочитајте транскрипт беседе изговорене на парастосу.