Почетна / КАТАКОМБЕ / Прослава храмовне славе у катакомби светих мученика и бесребреника Козме и Дамјана у Рготини код Бора

Прослава храмовне славе у катакомби светих мученика и бесребреника Козме и Дамјана у Рготини код Бора

Print Friendly, PDF & Email

Катакомба Епархије рашко-призренске у егзилу у Рготини код Бора посвећена је  светим мученицима и бесребреницима Козми и Дамјану. На дан када Света Црква прославља ове дивне угоднике Божје из трећег века, 1/14. јула, катакомба је свечано прославила своју прву храмовну славу. Претходних година празник светих бесребреника Козме и Дамјана прослављан је у најмањој катакомби епархије у Бору.  На дан храмовне славе, пре Свете Литургије, обављено је освећење катакомбе. Чин освећења обавио је Његово Преосвештенство хорепископ хвостански и барајевски Г.Г. Наум. Владика Наум је потом одслужио Свету Архијерејску Литургију у катакомби уз саслужење: старешине катакомбе протојереја Лазара (Секулића), протојереја Жељко (Марића), јеромонаха Хризостома (Јовановића), јереја Добрице (Чакаревића) и јерођакона Дионисија (Морачанина). Овом свештеном сабрању присуствовало је монаштво епархије и око 80 верника из разних крајева Србије. Неки од њих сједили су се са Господом кроз Свето Причешће. На Литургији је одговарао хор „Преподобни Јустин Ћелијски“ из Барајева.

Након Свете Литургије Владика Наум је извршио чин резања славског колача и благосиљања жита које су у част светих мученика и бесребреника Козме и Дамјана принели братство храма и овогодишњи домаћин славе Јоксим (Барбуцић) из Борске Слатине. За наредну годину пријавили су се Синиша (Ристић) из Зајечара и Слободан (Митић) из Београда.

У својој архипастирској беседи Владика је поучио присутни народ:

„Прошле године храмовну славу прославили смо у малом храму у Бору, у нашој најмањој катакомби. Тада смо се помолили Богу да нас идуће године удостоји да служимо у некој већој катакомби. Господ је  услишио  наше молитве те овогодишњу славу прослављамо у овој лепој и пространој катакомби. Катакомбу смо данас осветили и у њој принели бескрвну жртву Богу а дужни смо, примивши овако леп дар, и да заблагодаримо Богу и да кажемо, из свег срца и из све душе: Слава и хвала Богу на свему!

Данас прослављамо дивне угоднике Божје, свете враче Козму и Дамјана. Врачи значи лекари. Какви лекари? Бесплатни, бесребреници. Зашто се називају бесребреници? Због тога што за свој труд нису тражили новац.  Једино што су тражили од људи била је велика вера у Господа Исуса Христа и љубав према Њему. Они су исцељивали људе силом вечноживог Господа Исуса Христа. Он је живео у дому душа њихових. Христос је живео у њиховом чистом срцу. Дакле, за Господа Христа, свога најмилијег госта, они су у души својој саградили један велелепни дом. А каква је била архитектура тога дома? Шта су били темељи тога дома душе, шта зидови, шта стубови, шта греде, а шта кров? Темељ тог велелепног дома у коме Господ живи, јесте Права Вера. Без тога темеља немогуће је саградити дом душе, немогуће је бити Христов човек, немогуће је спасти се. Шта су зидови? Зидови су јеванђелске врлине: кротост, уздржање, пост, молитва, милосрђе, милостивост и све остале јеванђелске врлине. Шта су стубови и греде тога  велелепног, дома небеског? То је смирење, браћо и сестре. Смирење повезује чврстом свезом све врлине и чува их  да не падну. А кров тог велелепног дома је љубав, браћо и сестре. Она је свеза савршенства, она је круна свих врлина. Бог је љубав. Дакле, када човек изгради такав небески дом у души својој, онда Бог дође у душу и живи у њој, у кући окађеној миомирисом јеванђелских дела. Такви су били мученици и бесребреници Козма и Дамјан.“

Уследила је трпеза љубави коју су припремили овогодишњи домаћини заједно са старешином овог прелепог катакомбног храма. На трпези љубави владика Наум је одржао пригодно поучно слово на различите теме које су верници предлагали. На крају су верници при овој катакомби одржали пригодни програм.

Напоменимо на крају и то да се у овој катакомби налази делић светих моштију светих мученика и бесребреника Козме и Дамјана.

Инфо служба