Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Катакомбе / Манастир Светог Архангела Гаврила на Брезовици свечано прославио своју храмовну славу

Манастир Светог Архангела Гаврила на Брезовици свечано прославио своју храмовну славу

Print Friendly, PDF & Email

Манастир Светог архангела Гаврила на Брезовици је мушки манастир Епархије рашко-призренске у егзилу. И ове године манастир је своју храмовну славу, 13/26. јула, свечано прославио Светом Архијерејском Литургијом. Свету Архијерејску Литургију је служио Његово Преосвештенство Хорепископ новобрдски и панонски Г.Г. Максим уз саслужење: протосинђела Кирила (Ђурковића), протосинђела Варсануфија (Стошића), протосинђела Димитрија (Ђоковића), протосинђела Прохора (Ацковића), јеромонаха Мартинијана (Ђурђевића), јеромонаха Хризостома (Јовановића), јерођакона Пајсија (Марковића) и јерођакона Теоктиста (Вуловића). Ово свештеном литургијском сабрању присуствовало је око 150 светосаваца из разних крајева наше отаџбине. Неки од њих су се сјединили са Господом кроз Свето Причешће.

Након Литургије владика Максим је извршио чин резања славског колача и благосиљања жита које су част светог архангела Гаврила принели братство манастира и овогодишњи домаћини славе: Велимир Пантић из Смедеревске Паланке. За идућу годину пријавили су се Бојан Мирковић из Грачанице, Горан Антић из Косовске Митровице и Мирослава Симић из Коретишта.

Потом се владика Максим надахнутом архипастирском беседом обратио окупљеном народу. У својој беседи владика је најпре говорио о чудесним јављањима светог архангела Гаврила људима а затим је упутио реч поуке:

“Бити Христов значи носити крст свој и ићи за Њим. Без крста нема Христа. И као што је и Господу, у Његовом крстоносном путу ка Голготи Симон Киринејац пришао и придигао Крст и мало Му помогао, тако и нама свети архангели и ангели помажу у ношењу нашег крста и идењу за Христом. Све су то разлози због којих их ми са сваком побожношћу празнујемо и поштујемо, но не само на данашњи дан, и у свакодневном молитвеном правилу, јутарњим молитвама и вечерњим, ми се молимо архангелима и ангелима, а особито се молимо свом анђелу чувару.“

Уследила је славска трпеза љубави за све присутне коју су припремили манастирско братство и овогодишњи домаћини славе.

Инфо служба