Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Катакомбе / Монашење и храмовна слава у манастиру Свете великомученице Марине у Дудовици

Монашење и храмовна слава у манастиру Свете великомученице Марине у Дудовици

Print Friendly, PDF & Email

Манастир Свете великомученице Марине је женски манастир Епархије рашко-призренске у егзилу и налази се у селу Дудовици код Лазаревца. Своју небеску заштитницу, Свету Марину, манастир је и ове године свечано прославио. Овогодишња прослава имала је додатну радост. На бденију уочи храмовне славе, 16/29. јула, Његово Преосветенсво Епископ рашко-призренски у егзилу Г.Г. Артемије замонашио је у чин мале схиме искушеницу овог манастира Ану (Ћировић), давши јој монашко име Теофанија (спомен свете Теофаније царице 16/29. децембра).После монашења Владика Артемије се обратиo присутнима пригодном беседом:

“Вечерас овај манастир је добио нову монахињу, епархија наша добила је једну нову молитвеницу пред Богом, за наш народ и за сву нашу Епархију. Да Господ све нас укрепи и утврди на стази праве Вере Христове, оне Вере коју је исповедала и Света великомученица Марина, која је, иако девојчина од петнаест година, својим страдањем посведочила Веру своју, пролила крв своју, претрпела невиђене муке и на крају положила главу своју, а није се своје Вере ни постидела, ни поколебала, ни одрекла. То је путоказ који овај манастир показује свима нама, да се држимо тога пута који су нам свети оци показали, коју су ученици запечатили својом крвљу као Света Марина и многи, многи други, и хиљаде, хиљаде мученика и новомученика по целоме свету, па и у нашем народу.“

На сам дан празника Свете великомученице Марине, 17/30. јула, у манастиру је одслужена Света Архијерејска Литургија којом је началствовао Епископ Артемије. Епископ Артемију су саслуживали: Његово Преосвештенство Хорепископ старорашки и лознички Г.Г. Николај, архимандрит Варнава (Димитријевић), протосинђел Агапит (Бичанин), протосинђел Игњатије (Станић), јеромонах Мартинијан (Ђурђевић), јереј Жељко (Јовановић), јереј Игор (Матијевић), јереј Горан (Калушевић), јерођакон Паладије (Матић) и јерођакон Онуфрије (Ђурђев). Овом свештеном сабрању присуствовало је око 250 верника. Неки од њих су се причестили пресветим и животворним Тајнама Христовим.

Након Литургије Владика Артемије је извршио чин резања славског колача и благосиљања жита које су у част Свете великомученице Марине принели сестринство манастира и овогодишњи домаћини славе: Александар и Светлана Милутиновић из Београда и Миланка Марковић из Лазаревца. За наредну годину пријавили су се: Лазаревић Слободан из Вреоца, Стојановић Владан и Ненад Пантелић из Рудоваца.

Архипастирском беседом присутном народу обратио се Владика Николај. У својој беседи владика је говорио је о животу и подвизима свете великомученице Марине при чему је истакао њену храброст у мукама иако је била девојчица од петнаест година.

Уследила је трпеза љубави приређена од стране сестринства манастира и овогодишњих домаћина славе. У току трпезе приређен је пригодни програм.

Инфо служба

 

Прочитајте транскрипт беседе изговорене на монашењу.