Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Катакомбе / Манастир Светог Преображења Господњег у Леушићима свечано прославио храмовну славу

Манастир Светог Преображења Господњег у Леушићима свечано прославио храмовну славу

Print Friendly, PDF & Email

Поводом храмовне славе Преображења Господњег, Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски у егзилу Г.Г. Артемије служио је у истоименом манастиру у Леушићима Свету Архијерејску Литургију. Епископу Артемију су на Литургији саслуживали: Његово Преосвештенство Хорепископ старорашки и лознички Г.Г. Николај, архимандрит Варнава (Димитријевић), архимандрит Пантелејмон (Јовановић), протосинђел Варсануфије (Стошић), протосинђел Висарион (Шуловић), протосинђел Доситеј (Вукосављевић), протосинђел Игњатије (Станић), јерођакон Паладије (Матић) и јерођакон Онуфрије (Ђурђев). Овом свештеном литургијском сабрању присуствовало је око 400 верника из разних крајева наше отаџбине. Скоро сви верници сјединили су се са Господом кроз Свето Причешће.

Након Литургије Владика Артемије је најпре извршио чин освећења грожђа а затим и чин резања славског колача и благосиљања жита које је принело сестринство манастира. За наредну годину за домаћина славе пријавили су се: Срећко Маричић из Баљевца и Мирјана Јелић из Београда.

У својој архипастирској беседи Владика Артемије је поучио своју паству:

“Господ се преобразио, браћо и сестре, не Себе ради, него ради нас људи, пре свега да би нас у Вери утврдио, да би нам показао у Кога верујемо, Кога прихватамо и Којим се спасавамо. А друго, да нам покаже пут, којим у овоме животу, треба да идемо и шта треба и ми са својим животом да урадимо. Показује Господ да је сваки човек дужан да преобрази себе. Као што је Господ на Тавору показао Своју Божанску моћ, тако сваки од нас треба у своме животу да се труди да промени своје биће, да промени свој ум, да се ослободи свих грехова и да стекне све врлине хришћанске које се у Јеванђељу налазе описане и које је Господ оставио да се помоћу њих ми спасавамо. Без тога труда нашега, без нашег личног преображења нема спасења. Ко је био убица, да се покаје и да то престане бити. Ко је био горд човек, да стекне смирење и да победи своју гордост. Ко је био развратник, да се труди да постане целомудрен, да се ослободи тога наопакога греха. И тако сваки грех, браћо и сестре, има своју врлину којом треба да победи тај свој грех. Ко клевета другога, ко се горди пред њим, ко лажно сведочи, да престане то чинити и да стекне смирење пред Богом и пред људима.“

Уследила је славска трпеза љубави за све присутне коју су припремиле сестре ове обитељи.

Инфо служба

Прочитајте транскрипт беседе изговорене на Литургији.